vrijdag 24 oktober 2008

Bisschop geschorst na adoptie jonge vrouw


Hilversum (Van onze redactie) 24 oktober 2008 - Paus Benedictus XVI heeft bisschop John Thattumkal (58) van het Indiase diocees Kochi gesuspendeerd, nadat deze een 26-jarige ongehuwde vrouw had geadopteerd als zijn ‘geestelijke dochter’. De adoptie zorgde voor onrust onder gelovigen in het bisdom in de zuidelijke staat Kerala.

Klacht
Thattumkal is bij pauselijk decreet voorlopig ontheven van zijn bestuurlijke functies, bevestigde een woordvoerder van de Indiase bisschoppenconferentie tegenover persbureau Reuters. Het Vaticaanse onderzoek volgde op een klacht van de clerus van Kochi.

Vaderlijke genegenheid
Priesters protesteerden tegen de regelmatige bezoeken die de vrouw brengt aan het bisschoppelijk paleis De zes vicarissen van de bisschop kwalificeerden het gedrag van Thattumkal vorige week als ‘moreel en kerkelijk fout’. De bisschop zei niet meer dan ‘vaderlijke genegenheid’ voor de vrouw te voelen.

Regelmatige bezoeken
Thattumkal ontmoette zijn geadopteerde dochter tijdens een reis naar Jeruzalem. Ze is de dochter van een oosters-orthodoxe priester en de bisschop roemt haar ‘spirituele krachten’. Maar priesters van het diocees Cochin protesteren tegen de regelmatige bezoeken die de vrouw brengt aan het bisschoppelijk paleis.

Naar Rome
De bisschop verliest niet alle aan de uitoefening van zijn ambt verbonden rechten en taken. Zo mag hij gewoon de mis opdragen, aldus de woordvoerder van de bisschoppenconferentie. Thattumkal reist binnenkort naar Rome om zijn positie nader toe te lichten bij de Vaticaanse Congregatie voor de Bisschoppen.

Bron: http://www.katholieknederland.nl/