donderdag 13 maart 2008

Groeiende bezorgdheid over lot ontvoerde aartsbisschop

KIRKUK - Binnen de christelijke gemeenschap in Irak groeit de bezorgdheid over het lot van de Chaldeeuwse aartsbisschop Faraj Rahho van Mosul. Dat zegt de aartsbisschop Louis Sako van het Chaldeeuwse bisdom Kirkuk.

Op 29 februari werd Rahho in Mosul ontvoerd door gewapende mannen. Daarbij kwamen de chauffeur van de aartsbisschop en zijn twee lijfwachten om het leven. Ruim een week nadat de aartsbisschop ontvoerd werd, weigeren ontvoerders nog steeds iemand met hem te laten spreken. Dat ondanks de regelmatige contacten met de ontvoerders via tussenpersonen. De bisschop kon kort na zijn ontvoering nog vanaf de achterbank van de auto bellen. Daarna werd niets meer van hem vernomen, aldus mgr. Sako.
Het losgeld dat de ontvoerders eisen is inmiddels opgelopen tot bijna twee miljoen euro. Volgens aartsbisschop Sako is ook dat een reden voor groeiende bezorgdheid. Bij succesvolle onderhandelingen wordt het losgeld normaliter verlaagd. Dit lijkt aan te geven dat de bisschop ofwel ziek of gewond ofwel vermoord is. In dat geval proberen ontvoerders nog zo veel mogelijk losgeld te bemachtigen, zegt Sako.

Slechte gezondheid
Een andere reden voor onrust is het feit dat Rahho’s gezondheid bijzonder zwak is. “De bisschop heeft hartproblemen en moet medicijnen nemen. Er is geen enkel teken van leven van de aartsbisschop. Wij weten niet waartoe dit ons zal leiden. De toekomst is volkomen duister, aldus Sako.