dinsdag 15 juli 2008

Daklozen verdreven uit Sydney voor WJD

Hilversum (ANP/Van onze redactie) 15 juli 2008 - Ruim honderd daklozen zijn uit de binnenstad van Sydney verdreven voor de viering van de Wereldjongerendagen deze week.

Autoriteiten
Volgens medeoprichter Kevin Simpson van de daklozenorganisatie Homeless Voice hebben de autoriteiten ongeveer 130 thuisloze mannen en vrouwen laten verwijderen van locaties in de stad waar grote evenementen plaatsvinden.

Verbaasd
Ik ben verbaasd dat de organisatoren van de Wereldjongerendagen zich niet hebben ontfermd over de mensen waar Jezus zich juist voor inzette: de minder bevoorrechte en zwakkere medemens”, zei Simpson voor de Australische tv-zender ABC.

APEC
Homeless Voice begrijpt niet waarom de daklozen tijdens de Asia-Pacific Economic Conference (APEC) vorig jaar in Sydney wel accommodatie aangeboden kregen en nu niet.

Geen beschutting
Volgens een thuisloze hebben de autoriteiten hem en zijn lotgenoten verdreven naar een park. "Sinds de paus in Sydney is, hebben ze ons naar dit park gestuurd. Als het gaat regenen, zijn we de klos, omdat er geen enkele beschutting is'', zei zwerver Shane voor ABC.

Privacy voor daklozen
Volgens de organisatie van de Wereldjongerendagen blijven alle kerkelijke liefdadigheidsinstanties in de stad operatief. De gaarkeuken is echter verplaatst van het centrum naar de voorstad Woolloomooloo. “Ik weet dat sommigen zijn verplaatst om ervoor te zorgen dat de privacy van de daklozen niet verstoord wordt. Zo worden ze niet omringd door pelgrims en kunnen ze hun soep in alle rust opeten”, aldus WJD-coördinator bisschop Anthony Fisher.

Bron: www.katholieknederland.nl

Zimbabwaanse kerken verwerpen overwinning Mugabe

Hilversum (Reuters/Van onze redactie) 15 juli 2008 - De christelijke gemeenschap van Zimbabwe wijst de herverkiezing van president Robert Mugabe af, omdat die door geweld en intimidatie tot stand is gekomen. Ook spreken de kerken zich uit voor een regering van nationale eenheid. Dat blijkt uit een gezamenlijk statement door de hoofden van alle christelijke kerken in het land.

Overgangsregering
“Wij, de kerken van Zimbabwe, staan klaar om ons in te zetten voor een overgangsregering en vervolgens een regering van nationale eenheid, om zo te zorgen voor vrede, stabiliteit en vereniging binnen het land,” aldus het kerkelijke statement. “Gebaseerd op de heersende opinie is onze conclusie dat de wil van het Zimbabwaanse volk onvoldoende is gehoord tijdens de verkiezingen.

Traumatisch geweld
Volgens de kerken werd de race tussen Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai omgeven door het ergste geweld sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe in 1980. “Mensen werden blootgesteld aan de meest traumatische vormen van geweld, inclusief marteling, moord, ontvoering, ontheemding en psychologisch trauma.

Boycot
Oppositiepartij MDC stelt dat Mugabe’s milities minstens 113 van haar aanhangers hebben vermoord. Vanwege dat geweld besloot presidentskandidaat Tsvangirai uiteindelijk om de verkiezingen te boycotten. Mugabe behaalde een verpletterende overwinning, maar die wordt door Westerse landen niet erkend.

Bron: www.katholieknederland.nl