donderdag 13 december 2007

Den silensio

Suavemente mi ta sera porta pa tur distraishon eksterior i mi ta topa ku Dios den silensio di mi ser. Den silensio ta renobá mi konsiensia di Dios i e donnan ku E a brinda na ami.
Den silensio mi ta risibí e don di pas i mi ta aksept’é awor den mi bida. Pas ta e kopa ku mi ta presentá p'asina e keda yená ku tur bendishon ku mi ta dispuesto pa risibí.
Den silensio mi ta risibí e don di guia. E ta yena mi, E ta rondoná mi i E ta iluminá mi kaminda. Mi ta avansá bibando i marchando bou dje maravioso lus reveladó di Dios.
Den silensio mi ta risibí e don di kurashon. Awor kurashon ta brota for di lo mas profundo di mi. Mi ta sano, bon i fuerte.
Den silensio mi reklamá donnan ku Dios a duna mi i mi ta bisa: "Mi ta gradisí Bo, Señor, p’e pas, guia i kurashon".

Vredesboodschap 2008: Gezinsleven bestrijdt individualisme

ROME - ‘Het menselijke gezin, een gemeenschap van vrede’. Zo luidt de titel van de boodschap van paus Benedictus XVI bij gelegenheid van de Wereldgebedsdag voor de Vrede 2008. Volgens de paus speelt het gezin een belangrijke rol als het gaat om de vrede. De wereldgemeenschap moet zich gedragen als een gezin, vindt hij. Het gezinsleven laat mensen immers kennismaken met alle fundamentele elementen van vrede, zoals rechtvaardigheid tussen broers en zussen, het belang van autoriteit en vergevingsgezindheid. Het gezinsleven bestrijdt individualisme en egoïsme. De paus schenkt ook aandacht aan factoren die het gezin ervan weerhouden die rol uit te oefenen.
In een toelichting benadrukt kardinaal Martino vooral de ecologische problematiek, die sterk verbonden is met die van de vrede. Hij is de voorzitter van de Vaticaanse raad voor Recht en Vrede en stelde als zodanig de pauselijke boodschap voor. ‘De mensheid heeft de aarde nodig als een gemeenschappelijk huis, dat in dialoog en niet door unilaterale beslissingen in ieders voordeel bestuurd wordt,’ aldus de kardinaal. De vredesboodschap heeft het daarnaast onder meer ook over de paradoxale relatie tussen antiterroristische maatregelen en het internationale veiligheidsbeleid dat vaak inhoudt dat staten zich meer gaan bewapenen.

aangeleverd door Toon van Dongen

Geestelijke moeders voor priesters gezicht

ROME - De Congregatie voor de Clerus is op zoek naar vrouwen die, naar het voorbeeld van Maria, bereid zijn om priesters bij te staan in de rol geestelijke moeders. De oproep werd gelanceerd in een brief ter gelegenheid van het feest van de Onze‑Lieve‑Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Daarnaast zoekt de congregatie ook mensen om mee te werken aan een eeuwigdurende aanbidding. Het initiatief wil de priesters op een bijzondere manier toevertrouwen aan de Maagd Maria. De vrouwen adopteren hen geestelijk, en staan hen zo bij in zelfopoffering, gebed en boete.

aangeleverd door Toon van Dongen