zaterdag 8 december 2007

Immaculata Mama di Dios


Immaculata Mama di Dios, Reina di shelunan, Mama di mizèrikòrdia, abogado i refugio di pekadornan: at’ami aki, iluminá i mov’é dor di grasianan ku bo maternal benevolensha abundantemente mi a optené dje Tesoro Divino, mi ta proponé pa pone mi kurason awor i semper den bo mannan p'asina nan sea konsagrá na Hesus.
Na Abo, o Bírgen Santísima, mi ta entreg’é, den presensia di e nuebe kornan di angelnan i di tur santu; Abo, den mi nòmber, konsagr’e na Hesus; i dor di filial konfiansa ku mi tin, mi ta sigur ku lo hasi awor i semper ku mi kurason sea enteramente di Hesus, imitando perfektamente e santunan, spesialmente San Hosé, Bo purismo esposo. Amèn.

San Vicente Pallotti

Colombiaanse bisschoppen roepen op tot vrede Vrijwilligers bieden zich aan als plaatsvervangers van gegijzelden

BOGOTA - De Colombiaanse bisschoppen hebben hun gelovigen opgeroepen het belang van het land voorrang te verlenen op de eigen opinies en gevoelens. Tegelijk sporen zij hen aan zich in te zetten voor vrede, ‘die enkel door verzoening tot stand kan komen’. Achtergrond is de aanhoudende burgeroorlog en de spanningen tussen de Colombiaanse president Alvaro Uribe en president Hugo Chavez van Venezuela.
Deze week boden 120 leden van de Kolbestichting aan de plaats in te nemen van de gijzelaars die door de linkse rebellen ontvoerd zijn en van wie sommigen al jaren gegijzeld worden. De Colombiaanse bisschoppen roepen op tot het einde van dergelijke ‘onmenselijke praktijken’ en herhalen hun aanbod om te bemiddelen voor de vrijlating van gijzelaars en bij het vredesproces.

Kolbe als voorbeeld
De beweging noemt zich naar de Poolse priester Maximiliaan Kolbe (1894-1941). Omdat hij onderdak bood aan onder meer tweeduizend joodse onderduikers kwam de Franciscaanse monnik in Warschau terecht. Op een gegeven ogenblik toen een der mede-gedetineerden ontbrak op het appèl werden tien andere gevangenen aangewezen voor de doodstraf; een der geselecteerden smeekte om genade omdat hij een gezin had: de Franciscaan Kolbe bood zich toen als diens plaatsvervanger aan en vond uiteindelijk de dood. Hij werd heilig verklaard door zijn landgenoot Johannes Paulus II en wel als ‘martelaar van de liefde’. Daarbij was de man aanwezig voor wie hij zich in de plaats stelde. Die vermiste bleek verdronken te zijn in de buurt van de latrines.

aangeleverd door Toon van Dongen