woensdag 26 maart 2008

Tempu

Tempu, manera bientu, ta seka lágrima. Manera awa, tur kos e ta disolvé. Manera kandela, e ta redusí kosnan na shinishi. Manera solo, e ta iluminá tur kos. E ta aklará lo konfuso, e ta deskubrí lo mas skondí. E ta haña loke ta pèrdí, e ta faboresé toleransia.
E ta rekonsiliá enemigunan, e ta pone amor i amistat na prueba. E ta dual esnan ambisioso. E ta karga ilushon i orguyo, e ta trese konformidat.
Esun ku ta bai kontra di dje, ta frakasá. Esun ku warda riba dje lo bolbe bira poderoso. Esun ku ta aksept’é komo aliado, ta sera amistat.

C.Vigil

Arabische wereld boos over doop door paus van moslim-journalist

ROME/CAIRO - In de Arabische wereld is boos gereageerd op het dopen door paus Benedictus xvi in de Ppaasnacht van de Italiaanse journalist en ex-moslim Magdi Allam De paus ‘roept de verontwaardiging van de moslims over zich af door een ex-moslim te dopen, die achter Israël staat en berucht is om zijn afkeer van de islam,’ zo schrijft het Palestijnse dagblad Al Quds al Arabi. ‘Dit is een nieuwe provocatie aan het adres van moslims, die past in een trend, zoals de Deense cartoons van de profeet Mohammed’, schreef een commentator in de Marokkaanse krant Attajdid.

Italiaanse moslimorganisaties benadrukken dat Allams beslissing een persoonlijke aangelegenheid is, maar zijn kritisch over het feit dat de doopplechtigheid live op televisie te zien was. Yaha Sergio Pallavicini, leider van een islamitische organisatie in Italië, verklaarde: ‘'Magdi Allam had zich kunnen bekeren tijdens een discrete plechtigheid, maar hij en het Vaticaan verkozen een spektakel.’' Allam zelf legt die publiciteit juist uit als een aansporing om ook in de moslimwereld missiewerk te verrichten. Hij hoopt dat zijn voorbeeld ook andere ex-moslims zal inspireren om hun keuze wereldkundig te maken.

Provocerend
Ook in Jordanië is Allams islamkritiek in het verkeerde keelgat geschoten. Het Koninklijk Islamitisch Centrum voor Strategische Studies deduceert uit het besluit om Allam door de paus te laten dopen dat er een anti-islamitische gezindheid onder adviseurs van de paus heerst. Volgens directeur Aref Ali Nayed had de doopplechtigheid tijdens de Paaswake van 22 maart in de Sint-Pieter een provocerend karakter. Ook eist hij dat het Vaticaan afstand neemt van Allams uitlatingen in de Corriere della Sera. Nayed is een van de 138 moslimgeestelijken die in oktober vorig jaar een manifest ondertekende waarin werd opgeroepen tot een dialoog met de vertegenwoordigers van de christelijke kerken.

Allam vindt dat de wortel van het kwaad van moslimterrorisme in de islam zelf zit. Dat schreef hij in Corriere della Sera, de krant waarvan hij vice-hoofdredacteur is.
Allam beschouwt het feit dat paus Benedictus XVI hem in de Paaswake heeft gedoopt als ‘revolutionair’. Hij prijst de paus om zijn moed om ten overstaan van de wereld een ex-moslim op te nemen in de kerk. “Benedictus XVI leert ons met zijn getuigenis dat we de angst moeten overwinnen en geen enkele vrees moeten hebben om de waarheid van Jezus uit te dragen, ook aan moslims”,aldus Magdi Cristiano Allam.