maandag 28 januari 2008

Bisschoppen van Colombia en Venezuela willen bemiddelen tussen Chavez en Uribe

BOGOTA/CARACAS - De Venezolaanse en Colombiaanse bisschoppen hebben hun bemiddeling aangeboden in het conflict tussen de Venezolaanse president Hugo Chavez en de Colombiaanse president Alvaro Uribe.
De bisschoppen van beide landen hebben binnen afzienbare tijd een gemeenschappelijke bijeenkomst. Daar zal veel aandacht uitgaan naar hun bijdrage tot het wegnemen van de gespannen relaties tussen beide landen. De spanningen namen de voorbije week nog verder toe, na de berichten dat sommige gijzelaars in Venezuela worden gevangen gehouden.
Na de recente vrijlating van enkele gijzelaars vroeg president Chavez ook dat de twee linkse rebellenbewegingen uit Colombia, waaronder het FARC, van de internationale lijst van terreurbewegingen geschrapt worden.
Daarmee schopte hij bewust tegen het zere been van de Colombiaanse president. Overigens werd het voorstel onmiddellijk onder meer door de Europese Unie van de hand gewezen. De Colombiaanse regering verwijt president Chavez inmenging in Colombiaanse politiek.

aangeleverd door Toon van Dongen