dinsdag 3 juni 2008

Lijkwade van Turijn in 2010 weer te zien

Hilversum (Van onze redactie) 2 juni 2008 - De lijkwade van Turijn wordt in 2010 opnieuw publiekelijk tentoongesteld. Paus Benedictus XVI heeft daarvoor toestemming gegeven op verzoek van aartsbisschop Poletto van Turijn. De paus deelde dat vanmorgen in het Vaticaan mee aan een groep pelgrims uit het aartsbisdom Turijn.

Lijden
De mededeling van de Heilige Vader werd ontvangen met een minutenlang applaus. Het aartsbisdom Turijn wijdt in 2010 een pastoraal jaar aan de contemplatie van het lijden van Christus. De paus noemde dat een ‘gelegenheid bij uitstek’ om de lijkwade te vereren.

Lijkwade van Jezus
De linnen doek van 4.36 bij 1.10 meter wordt in de kathedraal van Turijn vereerd als de lijkwade, waarin Jezus na zijn dood werd gewikkeld. De publieke tentoonstelling van de lijkwade wordt in het Italiaans ‘ostensione’ genoemd (van het Latijnse ostendere, ‘tonen’). De laatste ‘ostensioni’ waren in 1978, 1998 en 2000.

Vervalsing
Volgens de overlevering bevat de linnen doek een afbeelding van de gestorven Christus. Anderen spreken van een geniale vervalsing. In 1988 stelde een groep wetenschappers een grondig onderzoek in naar de authenticiteit van de lijkwade met behulp van de Koolstof 14-methode. Die toonde aan dat de lijkwade hoogstens uit de 13de-14de eeuw zou stammen.

Echtheid
De aanwezigheid van plantenpollen uit de streek én de tijd van Jezus, een aantal andere ontdekkingen en de twijfels over de nauwkeurigheid van de eerder gebezigde C14-methode, zorgen ervoor dat andere wetenschappers voor de echtheid van de lijkwade pleiten.

Kruisiging
De lijkwade bevond zich in 1356 in de kerk van Lirey in Frankrijk en werd in 1578 door de hertog van Savoye aan de kathedraal van Turijn geschonken. Het doek vertoont een anatomisch wonderlijk juist beeld van een dode die door een kruisiging is gestorven. De discussie over de echtheid van de lijkwade wordt tot op de dag van vandaag nog gevoerd.

Tot het hart
De paus noemde de lijkwade vanmorgen “dat mysterieuze aangezicht dat in stilte spreekt tot het hart van de mensen”. Hij stelde dat de doek mensen uitnodigt er Gods aangezicht in te zien, want zo citeerde hij het evangelie van Johannes: “Zoveel immers heeft God van de wereld gehouden, dat Hij zijn eniggeboren Zoon heeft geschonken, zodat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven bezit.”