zaterdag 20 september 2008

‘Paus is te oud voor bezoek aan Mexico’

Hilversum (AP/Van onze redactie) 19 september 2008 - Paus Benedictus XVI is te oud om nog een bezoek aan Mexico Stad te brengen. Dat heeft kardinaal Ennio Antonelli, president van de Pauselijke Raad voor het Gezin, vandaag laten weten.


Wereld Familiedag

De organisatie van de Wereld Familiedag had de paus uitgenodigd om deel te nemen aan het evenement, dat in januari in Mexico wordt gehouden. Mexico Stad ligt echter meer dan 2 kilometer boven zeeniveau. Dat is volgens kardinaal Antonelli te hoog voor de 81-jarige paus. “De paus is gezond, maar hij is geen jonge man meer.”

Andere deelname
Op grotere hoogte heeft het menselijk lichaam meer moeite zuurstof op te nemen, waardoor de hoeveelheid zuurstof in het bloed daalt. Daardoor kan zuurstofgebrek optreden, en om dat te voorkomen zal de paus niet afreizen naar Mexico. De organisatie van de Wereld Familiedag hoopt nu dat de paus om een andere manier aan de dag kan deelnemen, bijvoorbeeld door een videoverbinding.

Bron: www.katholieknederland.nl

Bisschop ondergrondse Kerk China vrijgelaten

Hilversum (Van onze redactie) 19 september 2008 - Bisschop Julius Jia Zhiguo van de ondergrondse rooms-katholieke kerk in China is weer vrij. Dat heeft RK-persbureau AsiaNews vandaag gemeld.

Huisarrest
Het is niet bekend hoe de bisschop eraan toe is. Zhiguo heeft van de Chinese autoriteiten huisarrest gekregen en wordt 24 uur per dag door de politie in de gaten gehouden. Hij mag geen contact hebben met priesters of gelovigen van zijn diocees.

Vijftien jaar vast
De bisschop van het ondergrondse diocees Zheng Ding werd enkele uren voor de afsluiting van de Olympische Spelen opgepakt. Onbekend is waarom hij in hechtenis werd genomen. Bisschop Zhiguo is in het verleden vele malen opgepakt. Hij zat vijftien jaar gevangen (van 1963 tot 1978) en werd sinds 1989 twaalf maal opgepakt.

Twee kerken
In China bestaan twee katholieke kerken. De officiële patriottische kerk erkent de paus als geestelijk leider, maar staat hem niet toe zich met de interne zaken van de kerk, zoals de benoeming van bisschoppen, te bemoeien. Daarnaast is er een ondergrondse kerk die trouw is aan Rome. Die wordt door de Chinese regering zwaar vervolgd.

Bron: www.katholieknederland.nl