donderdag 17 januari 2008

Benedictus XVI uitgenodigd voor dies-rede: Pauselijk bezoek aan openbare universiteit afgelast na protest van docenten en studenten

ROME - Paus Benedictus XVI heeft afgezien van zijn bezoek aan de Romeinse universiteit La Sapienza, vanwege het protest tegen zijn komst van een groep docenten en honderden studenten. Dat heeft het Vaticaan woensdagmiddag bekend gemaakt. De paus had vandaag dit bezoek willen brengen.
Als gevolg van de bekende gebeurtenissen van deze dagen met betrekking tot het bezoek van de Heilige Vader aan de universiteit La Sapienza op uitnodiging van de rector‑magnificus, dat vandaag had moeten gebeuren, heeft men het opportuun geacht het gebeuren uit te stellen. Zo meldde het Vaticaanse persbureau. De toespraak die de paus zou uitspreken zal de universiteit worden toegezonden.
Enkele honderden studenten bezetten woensdag de aula van het bestuursgebouw van de universiteit uit protest tegen de komst van de paus. De studenten kondigden aan niet weg te gaan als ze geen protestactie mochten houden welke moest samenvallen met het pausbezoek.

Het protest werd aangevoerd door een groep van 67 docenten die een petitie tekende tegen de komst van de paus. Het bezoek van de geestelijke zou een schending van de traditie van autonomie voor universiteiten vormen. Voorstanders van het bezoek stelden daar tegenover dat het uitsluiten van de katholieke stem in de academische wereld in strijd is met het wezen van de universiteit. Die zou een vrijplaats moeten zijn voor de uitwisseling van uiteenlopende wetenschappelijke opvattingen.

De docenten hekelden een toespraak die de huidige paus als kardinaal Joseph Ratzinger in 1990 uitsprak. In die rede sprak hij over het gebrek van vertrouwen dat de wetenschap in zichzelf stelt. Als voorbeeld haalde hij de veranderde houding aan op de theorie van Galileo Galilei. Ratzinger citeerde wetenschapsfilosoof Paul Feyerabend die stelde dat ‘in de tijd van Galileo de kerk veel trouwer bleef aan de rede dan Galileo zelf. Het proces tegen Galileo was redelijk en rechtvaardig’. Zo had de huidige paus toen gezegd.
De paus zou een toespraak houden ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar. Studenten houden deze week ‘een anticlericale week’. De opening was de vertoning van een film over Galileo Galilei, de zeventiende‑eeuwse natuurkundige die met de RK‑Kerk in conflict kwam omdat hij zei dat de aarde om de zon draait. Studenten hadden gedreigd ‘een luidruchtige demonstratie’ te houden.

Minister Francesco Rutelli van Cultuur nam het inmiddels voor de paus op. Hij zei niet te begrijpen dat studenten en docenten van ‘een plaats van studie, vorming en dialoog’ de paus het zwijgen op wilden leggen. ‘Welk idee van de vrijheid hebben degenen die de paus willen verbieden aan de universiteit te spreken. Iedereen kan het oneens zijn in het publieke debat. Ook over wat de paus zegt' schreef de bewindsman in een brief die hij aan het dagblad Il Foglio.

aangeleverd door Toon van Dongen