donderdag 22 januari 2009

Danneels: ‘Obama is niet de Messias’

Hilversum (Van onze redactie) 21 januari 2009 - Volgens kardinaal Godfried Danneels moeten mensen niet te hoge verwachtingen hebben van de nieuwe Amerikaanse president Barack Obama. “Hij is niet de Messias”, aldus de aartsbisschop van Mechelen-Brussel in de Belgische krant Le Soir.

Teleurstellingen
Danneels zei dat hij nooit eerder zag dat zovelen zoveel hoop op één mens vestigen. Volgens de kardinaal zullen er veel teleurstellingen verwerkt moeten worden zodra Obama moeilijke beslissingen heeft genomen.

Visionaire kracht
De primaat van de RK-Kerk in België prijst Obama’s visionaire kracht. Volgens Danneels is het nieuwe Amerikaanse staatshoofd “een authentieke idealist, die niet in militaire macht gelooft, maar veeleer in de kracht van overtuigingen”.

Inauguratiespeech
De kardinaal zei getroffen te zijn door Obama’s inauguratietoespraak, in het bijzonder door de passage over de rassendiscriminatie in het verleden van de VS. De centrale boodschap van de speech is volgens Danneels: “Wees niet bang om in je mooiste dromen te geloven, ooit worden ze vervuld.”

Bron: www.katholieknederland.nl

‘Paus heft excommunicatie Lefebvriaanse bisschoppen op’

Hilversum (Van onze redactie) 22 januari 2009 - Paus Benedictus XVI heeft besloten de excommunicatie van vier door aartsbisschop Marcel Lefebvre gewijde bisschoppen op te heffen. Dat hebben de Italiaanse kranten Il Giornale en Il Riformista vandaag gemeld. De Heilige Stoel wil het bericht bevestigen noch ontkennen, zo verklaarde de Vaticaanse persdienst tegenover katholieknederland.nl.

Decreet getekend
Het bericht is afkomstig van de gerenommeerde vaticanist Andrea Tornielli, die voor Il Giornale schrijft. Volgens hem heeft de paus het decreet waarin hij de banvloek opheft reeds getekend. Het Vaticaan zou pas later deze week hierover naar buiten treden.

Opmerkelijk
Mocht het waar zijn, dan is sprake van een opmerkelijke beslissing van de paus. Benedictus XVI staat bekend als iemand die de traditionalisten een warm hart toedraagt. Weinigen hebben echter bevroed dat hij zover zou gaan. Vooral nadat duidelijk werd dat de volgelingen van mgr. Lefebvre niet voornemens waren alle besluiten van het Tweede Vaticaanse Concilie te onderschrijven. Dat had de paus als eis gesteld voor een verzoening van de Lefebvrianen met Rome.

Priesterbroederschap Pius X
Marcel Lefebvre (1905-1991) was missiebisschop in Senegal en later aartsbisschop van het Franse Tulle. Tijdens het concilie behoorde hij tot de conservatieve vleugel. Volgens hem was de Katholieke Kerk tijdens het concilie gezwicht voor het modernisme. Uit onvrede bood hij in 1968 de paus zijn ontslag aan als generaal-overste van de paters spiritijnen. Later verzamelde hij gelijkgestemden om zich heen. Daaruit groeide de Priesterbroederschap Pius X, een genootschap dat de preconciliaire liturgie bleef celebreren.

Excommunicatie

In 1988 wijdde Lefebvre vier bisschoppen, te weten Bernard Fellay, Bernard Tissier de Mallerais, Richard Williamson en Alfonso de Galarreta. Aangezien hij dat deed zonder instemming van de paus, werden Lefebvre en de vier wijdelingen van rechtswege geëxcommuniceerd. Johannes Paulus II bevestigde deze excommunicatie.

Bron: www.katholieknederland.nl