dinsdag 8 juli 2008

Vaticaan teleurgesteld over vrouwelijke bisschopswijding

Hilversum (Van onze redactie) 8 juli 2008 - Het Vaticaan is teleurgesteld over het besluit van de anglicaanse Church of England om het bisschopsambt open te stellen voor vrouwen. Volgens de Pauselijke Raad voor de Eenheid onder de Christenen heeft deze openstelling ernstige gevolgen voor de dialoog tussen Rome en Canterbury.

'Spijt'“
Met spijt hebben we het nieuws vernomen dat de Church of Engeland ervoor heeft gestemd de weg te bereiden voor regelgeving die zal leiden tot de wijding van vrouwen tot het episcopaat,” aldus een verklaring van de president van de Pauselijke Raad, kardinaal Walter Kasper.

'Extra obstakel'“
De katholieke positie op dit gebied is duidelijk onder woorden gebracht door paus Paulus VI en paus Johannes Paulus II. De beslissing betekent een breuk met de apostolische traditie die wordt onderhouden door alle kerken sinds het eerste millennium en is daarom een extra obstakel voor de verzoening van de katholieke kerk met de Church of England.

"'Consequenties'“
De beslissing zal consequenties hebben voor de toekomst van de dialoog, die tot nu toe vruchtbaar was,” waarschuwt kardinaal Kasper.