vrijdag 30 januari 2009

'Vaticaan wist niets over Williamson'


Hilversum (Van onze redactie) 30 januari 2009 - Niemand in het Vaticaan wist dat de ultraconservatieve bisschop Richard Williamson de opvatting huldigt dat tijdens de Tweede Wereldoorlog geen Joden zijn gestorven in gaskamers. Dat kwam men pas te weten nadat hem het decreet waarmee zijn excommunicatie werd kwijtgescholden al was overhandigd. Dat zegt kardinaal Darío Castrillión Hoyos die namens het Vaticaan onderhandelt met de Priesterbroederschap Sint Pius X.

Interview
Dat Williamson de Holocaust ontkent, vernam het Vaticaan volgens Hoyos pas op 21 januari, de dag dat de Zweedse zender STV een interview met de Britse prelaat uitzond. Williamson zei daarin dat er ‘overweldigende’ bewijzen zijn dat er nooit gaskamers hebben bestaan.

Holocaust verzonnen
Mocht in het Vaticaan werkelijk niemand op de hoogte zijn geweest van de opvattingen van Williamson, dan is dat uiterst opmerkelijk. Williamson verkondigde al in 1989 dat de Holocaust een door Joden verzonnen mythe is. Op het internet circuleren citaten uit een preek die hij dat jaar hield in het Canadese Sherbrooke. Daarin zegt hij onder meer: “Joden hebben de Holocaust verzonnen.” Williamson erkende vorige week dat hij die uitspraken had gedaan.

Vaticaan wist niets
Het Vaticaan wist niets van Williamsons opvattingen, hield kardinaal Castrillión Hoyos gisteren vol tegenover de Italiaanse krant Corriere della Sera. Hoyos: “Kijk, wij waren in dialoog met de autoriteiten van de Broederschap Pius X. We hebben altijd met monseigneur Fellay gesproken, de generaal-overste. En tot het laatste moment van die dialoog hebben wij absoluut niets over deze Williamson geweten, nooit is erover gesproken. En ik geloof echt dat niemand ervan wist.”

Dag voor het interview
Op het moment dat het Vaticaan kennis nam van Williamsons uitlatingen, kon het kwijtscheldingsdecreet niet meer worden teruggedraaid, zegt Hoyos. “Toen ik het [door kardinaal Re] ondertekende decreet aan mgr. Fellay overhandigde, wisten we niets van dit interview, het was namelijk precies een dag voor het uitgezonden interview.”

Datering
Als Hoyos gelijkt heeft, is het decreet op dinsdag 20 januari ondertekend door kardinaal Giovanni Battista Re, de prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen. Dat is opmerkelijk want het door het Vaticaan gepubliceerde decreet is gedateerd op woensdag 21 januari, de dag van de uitzending van het interview. Generaal-overste Bernard Fellay had al vóór de uitzending weet van de uitspraken van Williamson, getuige een brief die hij enkele uren daarvoor schreef aan tv-zender STV.

Niet in details
Hoyos valt naar eigen zeggen niets te verwijten. “Natuurlijk was op het moment van de uitzending het decreet al in handen van de betrokkenen. Ik treed echter liever niet in details, omdat die mijn competentie overstijgen. Maar we hebben alles gedaan wat gedaan moest worden.” Castrillión Hoyos is voorzitter van de Vaticaanse commissie Ecclesia Dei. Die instantie oefent supervisie uit over traditionalistische geestelijken binnen de RK-Kerk en onderhandelt met de volgelingen van bisschop Marcel Lefebvre over een terugkeer in de Moederkerk.

Onvoldoende informatie
Dat niemand in het Vaticaan kennis zou hebben gehad van de opvattingen van Williamson bevestigt de kritiek van kardinaal Christoph Schönborn. De aartsbisschop van Wenen zei gisteravond op de Oostenrijkse televisie dat de medewerkers van de paus onvoldoende informatie hadden vergaard over Williamson.

Bron: www.katholieknederland.nl