dinsdag 1 april 2008

Proces zaligverklaring JP II vordert gestaag

Hilversum (Van onze redactie) 1 april 2008 - De postulator van het zaligverklaringsproces van Johannes Paulus II heeft een conceptdossier over de in 2005 overleden paus overhandigd aan de Vaticaanse Congregatie voor de Heiligverklaringen. Het ruim 2000 pagina’s tellende document moet aantonen dat Karol Wojtyla de christelijke deugden op heroïsche wijze heeft beleefd.

Stuk compleet
Mgr. Slawomir Oder, de officiële pleitbezorger van het proces van zaligverklaring benadrukte gisteren tegenover Radio Vaticana dat hij nog geen exacte datum heeft voor de officiële overhandiging van de zogeheten positio. Op de stukken moet nog een eindredactie worden toegepast, “maar als geheel is het stuk compleet”, aldus Oder.

Drie jaar dood
Morgen is het drie jaar geleden dat Johannes Paulus II overleed. Paus Benedictus XVI zette al een maand na de dood van Johannes Paulus II diens zaligverklaringsproces in gang. Hij maakte daarmee een uitzondering op het kerkelijk recht dat voorschrijft dat die procedure pas vijf jaar na iemands overlijden kan worden gestart.

Alledaagse heiligheid
“Wie verrassingen of buitengewoon nieuws verwacht van dit dossier zou weleens teleurgesteld kunnen worden”, aldus de postulator. Oder benadrukt dat de wereld er getuige van is geweest dat Johannes Paulus II een buitengewone persoon was. “Maar anderzijds kunnen we stellen dat in zijn leven de een alledaagse heiligheid aan het licht komt, niet van ontstellende dingen, maar van de gewone dingen des levens, geleefd met een buitengewone spirituele intensiteit en liefde voor de Heer”.

Wonder vereist
Een zaligverklaring is een noodzakelijke opstap naar een heiligverklaring. Voor een zaligverklaring is tenminste één wonder vereist, waarvan de onverklaarbaarheid vervolgens door onderzoek moet worden vastgesteld. Dat wonder kan tijdens het leven van de kandidaat-zalige of na zijn dood door zijn voorspraak zijn geschied. Om te worden heiligverklaard, moet de betrokkene minsten een tweede wonder hebben bewerkstelligd.

Diocesane fase
De diocesane fase van het zaligverklaringsproces wordt morgen officieus gesloten. Aan de Vaticaanse Congregatie voor de Heiligverklaringen is onder meer de wonderbaarlijke genezing op voorspraak van Johannes Paulus II voorgelegd van een aan Parkinson lijdende Franse zuster. Na afronding van de diocesane werkzaamheden zet de Congregatie het proces voort. Zij moet vaststellen of de kandidaat-zalige heeft uitgeblonken in de goddelijke en de zedelijke deugden. Ook houdt zij zich bezig met de verificatie van vermeende wonderen.

Italiaanse bisschop haalt uit naar maffia na reeks moorden

ROME - Bisschop Vittorio Mondello van Reggio Calabrië is fel uitgevallen naar de Ndrangheta naar aanleiding van recente maffiamoorden. Daarbij kwamen vorige week alleen al vijf mensen om het leven. Verschillende andere slachtoffers raakten gewond.

De bisschop is fel over de gruwelijkheid en het gemak waarmee de moorden gebeurden. ‘In Calabrië zijn er bandieten en heiligen. Wij moeten ervoor strijden dat de mensen de heiligen volgen en niet de schurken’, aldus de bisschop.
Salvatore Martino, kaderlid van de Italiaanse Katholieke Actie (KA), haalde eerder ook al uit naar de laksheid van de Italiaanse staat, waardoor de Ndrangheta kan gedijen en haar misdaden ongestraft blijven: ‘Misdaad en werkloosheid zorgden in deze regio voor een explosieve situatie’, aldus de KA-leider.