zondag 27 april 2008

Nederlandse prominenten bij viering 50 jaar bisdom Willemstad

Willemstad (door Mieke Lamers) 27 april 2008 - Curaçao is trots op het hoge Nederlandse kerkelijke bezoek bij gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan van het bisdom Willemstad. Kardinaal Adrianus Simonis, hulpbisschop Everard de Jong van Roermond en de Vaticaanse curieprelaat Karel Kasteel wonen de festiviteiten bij.

Stadion
Het jubileum wordt op het eiland Curaçao morgen uitgebreid gevierd met een plechtige eucharistieviering. De mis en de festiviteiten eromheen worden gevierd in het Sentro Deportivo Korsow, het stadion van Willemstad. Omdat de opknapbeurt van de kathedraal iets langer duurt dan gepland, kan het feest daar niet gevierd worden.

Spiritualiteit
Naar aanleiding van het jubileum worden verscheidene kerken op Curaçao gerenoveerd, waaronder de kathedraal in Pietermaai. De renovatie beperkt zich niet tot de gebouwen, zegt bisschop Luis Secco van Willemstad. “Niet alleen de buitenkant krijgt een opknapbeurt, maar de spiritualiteit en het geloof van de mensen wordt vernieuwd, door het uitbundig vieren van zo’n bijzonder feest.”Wel en weeVijftig jaar bisdom heeft volgens Secco wel en wee gekend en door de migratie heeft de kerk wat mindere tijden meegemaakt. Maar nu lijkt het stukken beter te gaan omdat jonge mensen zich bij de kerk aansluiten. Jongeren worden sneller priester of zuster. “Ik zou willen dat de Curaçaose gemeenschap bij zichzelf nagaat hoe belangrijk het geloof voor hen is. Het moet diep zitten”, zegt bisschop Secco.

Kathedraal
Het Apostolisch Vicariaat van de Nederlandse Antillen werd door paus Pius XII op 28 april 1958 verheven tot bisdom Willemstad. De parochiekerk van de H. Rozenkrans van Pietermaai kreeg bij die gelegenheid de status van kathedraal.

Trinidad en Tobago
In 1958 was het nog niet mogelijk het nieuwe bisdom bij een of andere kerkprovincie in te voegen. Dat is pas gebeurd na de onafhankelijkheid van Trinidad en Tobago, het aartsbisdom Port-of-Spain.

Antilliaanse bisschoppenconferentie
In 1970 werd Willemstad suffragaan van Port-of-Spain. De bisschop van Willemstad is in die hoedanigheid lid van de (internationale) Antilliaanse bisschoppenconferentie waar alle aartsbisschoppen en bisschoppen van de kerkprovincie Port-of-Spain, Castries, Kingston, Fort-de France en Nassau toe behoren.

Nederlanders
Het bisdom Willemstad heeft weliswaar nooit deel uitgemaakt van de Utrechtse kerkprovincie, vanwege de koninkrijksrelaties waren het jarenlang Nederlanders die er bisschop waren, vaak afkomstig uit de orde der Dominicanen.Antilliaanse bisschopDe in 2003 overleden bisschop Willem Michel Ellis, was de eerste Antilliaanse bisschop van Willemstad. De huidige bisschop Luis Secco is de eerste buitenlander op deze post. Hij is een Italiaanse Salesiaan.

Alfrink
De Nederlandse kerkprovincie heeft altijd een zeer warme band onderhouden met het bisdom van Curaçao. De kardinalen Alfrink, Willebrands en Simonis bezochten het bisdom regelmatig.