zondag 15 maart 2009

Kardinaal Re betrokken bij drie controverses

Hilversum (Van onze redactie) 15 maart 2009 - De afgelopen maanden heeft het Vaticaan drie controverses te verwerken gehad: de affaire-Williamson, de affaire-Wagner in Linz en de commotie rond de excommunicatie van de moeder van een verkracht kind in Brazilië. Bij alle drie was de machtige prefect van de Congregatie voor de Bisschoppen, kardinaal Giovanni Battista Re, betrokken.

Brazilië
Vandaag werd volgens Romeinse ingewijden de aanval op Re geopend door iemand uit onverwachte hoek: aartsbisschop Rino Fisichella, president van de Pauselijke Academie voor het Leven. Die bekritiseert in L'Osservatore Romano de excommunicatie van een Braziliaanse moeder van een 9-jarig meisje, die haar dochter een abortus had laten ondergaan. Het kind was na verkrachting door haar stiefvader zwanger geraakt van een tweeling. De plaatselijke bisschop, die de excommunicatie had uitgesproken, werd openlijk gesteund door kardinaal Re. Volgens Rino Fisichella heeft de Kerk hiermee schade opgelopen, omdat in deze kwestie barmhartigheid in plaats van gestrengheid getoond had moeten worden.

Te ver gegaan
Fisichella is een coming man in het Vaticaan. Het feit dat hij openlijk een andere mening ventileert dan een prelaat met een hogere rang, kan als opmerkelijk worden aangemerkt. Fisichella is president van het pauselijk instituut dat de absolute beschermwaardigheid van het menselijk leven op wetenschappelijke wijze wil onderbouwen. Uitgerekend hij vindt dat de kerkelijke autoriteiten te ver zijn gegaan in hun ijver voor de rechten van het ongeboren leven.

Linz
Kardinaal Giovanni Battista Re steunde de excommunicatie in zijn hoedanigheid van voorzitter van de Pauselijke Commissie voor Latijns-Amerika. Zijn eerste functie is die van hoofd Congregatie voor de Bisschoppen, het pauselijk departement dat gaat over de bisschopsbenoemingen. Onder zijn verantwoordelijkheid werd de conservatieve pastoor Gerhard Maria Wagner benoemd tot hulpbisschop van het Oostenrijkse bisdom Linz. Deze benoeming leidde in het hele land tot een storm van protest. Uiteindelijk trok Wagner zich als terug, wat door paus Benedictus XVI aanvaard werd.

Affaire-Williamson
De affaire-Williamson begon bij de publicatie van een door kardinaal Re ondertekend decreet van de Congregatie voor de Bisschoppen (21 januari 2009), waarin de excommunicatie van de vier Lefebvriaanse bisschoppen werd opgeheven. Als snel bleek dat één van die bisschoppen Holocaust-ontkenner was (Williamson) en een andere antisemiet (Tissier de Mallerais). Volgens critici had de affaire voorkomen kunnen worden als in het concreet van meet af aan de bedoelingen van de paus waren uitgelegd. Vorige week schreef Benedictus XVI aan alle katholieke bisschoppen in de wereld een brief. Daarin zegt de Heilige Vader de commotie te betreuren en legt hij uit dat hij met de opheffing van de excommunicatie verdere radicalisering van de Lefebvrianen wil voorkomen.

Bron: www.katholieknederland.nl

Vaticaanse topman kritiseert excommunicatie na abortus in Brazilië

Hilversum (AFP/ANP/Van onze redactie) 15 maart 2009 - De president van de Pauselijke Academie voor het Leven, aartsbisschop Rino Fisichella, heeft de excommunicatie van een Braziliaanse vrouw, wier negenjarige dochter een abortus had ondergaan, bekritiseerd.

Andere prioriteit
'Mannen van de Kerk' moeten niet eerst denken aan een excommunicatie, maar aan het veilig stellen van onschuldig menselijk leven. Juist daarin zijn zij deskundig, schrijft Fisichella vandaag in de Vaticaanse krant L'Osservatore Romano.

Schade aan geloofwaardigheid
Fisichella meent dat de Braziliaanse aartsbisschop Jose Cardoso Sobrinho, die de moeder en haar dochter uit de Kerk zette, de geloofwaardigheid van de kerkelijke leer schade heeft toegebracht, doordat zijn besluit velen "ongevoelig, onbegrijpelijk en onbarmhartig" voorkomt.

Verkracht door stiefvader
Nadat ze door haar stiefvader was verkracht, was het negenjarige meisje zwanger van een tweeling geraakt. Het meisje zou vrijwel zeker zijn gestorven, als ze de zwangerschap had voldragen.

Carmen, we zijn met jou
Fisichella richt zich aan het slot van zijn betoog tot het meisje, dat hij Carmen noemt. "Carmen, we staan aan jouw zijde. We delen in het lijden dat jou is overkomen. We zouden alles willen doen om jou de waardigheid terug te geven waarvan je bent beroofd en de liefde waarvan je nog meer nodig zult hebben. Het zijn andere personen die excommunicatie en onze vergiffenis verdienen, niet zij die het jou vergunden om te leven en die jou hielpen om de hoop en het vertrouwen terug te vinden."

Bisschop De Korte
Ook Braziliaanse bisschoppen hebben de verbanning van de vrouw en ook haar dochter uit de kerk bekritiseerd. De bisschop van Groningen-Leeuwarden, Gerard de Korte, zei eergisteren grote moeite met het besluit van Sobrinho te hebben. "Hier had barmhartigheid boven het recht moeten gaan. Ik denk dat wij als kerk in eerste instantie een heel pastorale houding moeten aannemen naar een 9-jarig meisje dat nog helemaal niet in staat is om moeder te worden en naar de anderen die daarbij betrokken zijn'', zei de bisschop in het KRO-tv-programma Goedemorgen Nederland.

Onenigheid in Vaticaan
De kritiek van Fisichella wijst op onenigheid binnen het Vaticaan. Eerder verdedigde de prefect van de Romeinse Congregatie voor de Bisschoppen, kardinaal Giovanni Battista Re, de excommunicatie.

Bron: www.katholieknederland.nl