zondag 15 maart 2009

Vaticaanse topman kritiseert excommunicatie na abortus in Brazilië

Hilversum (AFP/ANP/Van onze redactie) 15 maart 2009 - De president van de Pauselijke Academie voor het Leven, aartsbisschop Rino Fisichella, heeft de excommunicatie van een Braziliaanse vrouw, wier negenjarige dochter een abortus had ondergaan, bekritiseerd.

Andere prioriteit
'Mannen van de Kerk' moeten niet eerst denken aan een excommunicatie, maar aan het veilig stellen van onschuldig menselijk leven. Juist daarin zijn zij deskundig, schrijft Fisichella vandaag in de Vaticaanse krant L'Osservatore Romano.

Schade aan geloofwaardigheid
Fisichella meent dat de Braziliaanse aartsbisschop Jose Cardoso Sobrinho, die de moeder en haar dochter uit de Kerk zette, de geloofwaardigheid van de kerkelijke leer schade heeft toegebracht, doordat zijn besluit velen "ongevoelig, onbegrijpelijk en onbarmhartig" voorkomt.

Verkracht door stiefvader
Nadat ze door haar stiefvader was verkracht, was het negenjarige meisje zwanger van een tweeling geraakt. Het meisje zou vrijwel zeker zijn gestorven, als ze de zwangerschap had voldragen.

Carmen, we zijn met jou
Fisichella richt zich aan het slot van zijn betoog tot het meisje, dat hij Carmen noemt. "Carmen, we staan aan jouw zijde. We delen in het lijden dat jou is overkomen. We zouden alles willen doen om jou de waardigheid terug te geven waarvan je bent beroofd en de liefde waarvan je nog meer nodig zult hebben. Het zijn andere personen die excommunicatie en onze vergiffenis verdienen, niet zij die het jou vergunden om te leven en die jou hielpen om de hoop en het vertrouwen terug te vinden."

Bisschop De Korte
Ook Braziliaanse bisschoppen hebben de verbanning van de vrouw en ook haar dochter uit de kerk bekritiseerd. De bisschop van Groningen-Leeuwarden, Gerard de Korte, zei eergisteren grote moeite met het besluit van Sobrinho te hebben. "Hier had barmhartigheid boven het recht moeten gaan. Ik denk dat wij als kerk in eerste instantie een heel pastorale houding moeten aannemen naar een 9-jarig meisje dat nog helemaal niet in staat is om moeder te worden en naar de anderen die daarbij betrokken zijn'', zei de bisschop in het KRO-tv-programma Goedemorgen Nederland.

Onenigheid in Vaticaan
De kritiek van Fisichella wijst op onenigheid binnen het Vaticaan. Eerder verdedigde de prefect van de Romeinse Congregatie voor de Bisschoppen, kardinaal Giovanni Battista Re, de excommunicatie.

Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: