donderdag 21 augustus 2008

Bisschop Peking wil snel bezoek paus

Hilversum (ANP/Van onze redactie) 21 augustus 2008 - De bisschop van Peking wil graag dat paus Benedictus XVI snel een bezoek brengt aan China. Bisschop Joseph Li Shan, die lid is van de Patriottische Katholieke Associatie, heeft dat in een interview met de Italiaanse televisie RAI gezegd.

Diplomatieke banden
Liu Bainian, de vice-voorzitter van het door de regering gecontroleerde katholieke kerkgenootschap, heeft laten weten dat eerst diplomatieke relaties moeten worden aangeknoopt voor het tot een bezoek komt. China en het Vaticaan hebben geen diplomatieke betrekkingen meer sinds het Vaticaan in 1951 Taiwan erkende. Peking wil de betrekkingen met het Vaticaan herstellen. Het Vaticaan wil dat ook, maar stelt als voorwaarde dat alle rooms-katholieken onder het gezag van de paus komen.

Twee genootschappen
De patriottische kerk werd in 1957 met steun van de regering opgericht en erkent het gezag van de paus niet. Ook bisschop Joseph Li Shan is door de Chinese autoriteiten benoemd. Hij is echter later ook erkend door Rome. De Vaticaanse kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone noemde Li op een persconferentie in 2007 “een zeer goede, geschikte kandidaat" voor het bisschopsambt in de Chinese hoofdstad.

Clandestiene kerk
Naast de patriottische kerk bestaat een ondergrondse RK-Kerk die de paus wel erkent. De twee kerken zouden samen in totaal 8 tot 12 miljoen leden hebben.

Bron: www.katholieknederland.nl