vrijdag 4 januari 2008

Libertat

Libertat, manera baña, ta algu ku mester praktiká tur dia.
Nada ta keda fiho. Kambio ta lei di bida.
Kisas algun biaha nos ta sinti ku nos viktorianan personal mester ser gana kada biaha tras di otro. Pero si nos lo mir'é for di otro punto di bista, nos ta asina en apsoluto; nos viktorianan sólido personal ta esnan ku nada ni ningun hende por kita for di nos.
Dicho viktorianan ta hèrmèntnan di nos kresementu kontinuo. Trabou, relashonnan i kas por kambia, pero serenidat i libertat di spiritu ta entre e kosnan ku boluntat nos por logra, konservá òf laga.
Libertat ta impliká disidí loke nos ta hasi ku nos kurpa, ku nos sèn i ku nos bida. Si nos renunsiá n’e desishon aki, un otro hende ta tum’é pa nos. Si nos no usa òf reklamá nos libertat, nos ta renunsiá di dje. Nos bida ta eksigí nos partisipashon aktivo i kreativo den kada momentu.

Tutu op vredesmissie naar Kenia

NAIROBI - De Zuid‑Afrikaanse anglicaanse bisschop Desmond Tutu heeft in Nairobi met de Keniaanse oppositieleider Raila Odinga gesproken. Nobelprijswinnaar Tutu hoopt ook de Keniaanse president Mwai Kibaki te spreken te krijgen. Hij wil naar eigen zeggen ‘de politieke leiders duidelijk maken dat de confrontatiekoers geen uitweg biedt’'.
Odinga van de West‑Keniaanse Luo‑stam stelt dat er verkiezingsfraude is gepleegd en dat hij de werkelijke winnaar is van de presidentsverkiezingen van 27 december. Kibaki van de grote Kikuyu‑stam uit het centrale deel van het land zou op oneerlijke wijze aan zijn tweede ambtstermijn zijn gekomen. De op een aantal plaatsen als frauduleus geziene herverkiezing van Kibaki leidde tot wreedheden tegen Kikuyu's, vooral in het westen, waar de Luo de meerderheid vormt.

Nationale ramp
De rooms‑katholieke bisschoppen en religieuze oversten in Kenia hebben hun landgenoten opgeroepen onmiddellijk een einde te maken aan het etnische geweld dat het land al dagen in zijn greep houdt. Sinds de verkiezingen van vorige week zijn zeker driehonderd mensen gedood door etnische zuiveringen. Getuigen hebben echter melding gemaakt van duizenden doden. Naar schatting zijn ruim 75.000 mensen op de vlucht voor het geweld dat ook een etnisch getint is. De secretaris‑generaal van het Keniaanse Rode Kruis spreekt van een 'nationale ramp'.

Als broeders en zusters samengeleefd
De bisschoppen: Jarenlang leefden wij als broeders en zusters met elkaar samen. Er bestaat geen enkele reden om nu de wapens tegen elkaar op te nemen, ongeacht de etnische groep of politieke overtuiging waartoe iemand behoort. Het leven is heilig.
De bisschoppen veroordelen het bloederige burgergeweld en de massale plunderingen. Ze vragen levensnoodzakelijk goederen te delen met hen die daaraan de grootste nood hebben. De priesters en religieuzen worden opgeroepen er alles aan te doen om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Vrede en verzoening
Ook de conferentie van hogere religieuze oversten van Kenia roept op alle etnische en politieke verschillen te overwinnen. De oversten herinneren eraan dat het democratische proces naar behoren verliep tot de bekendmaking van de verkiezingsresultaten. ‘Wij vragen de oprichting van een onafhankelijke, internationale arbitragecommissie, door alle partijen erkend, om een uitweg te vinden uit de politieke crisis. Dit land heeft uiteindelijk vrede en verzoening nodig voor een bevolking die al te veel geleden heeft.”

aangeleverd door Toon van Dongen