donderdag 17 april 2008

Paus in Amerika: ’Conflicten oplossen via diplomatie’

WASHINGTON (RKnieuws.net) - In een toespraak aan het Witte Huis heeft paus Benedictus XVI de Amerikanen woensdag opgeroepen de inspanningen van de internationale diplomatie te steunen om de conflicten op te lossen en de vooruitgang te bevorderen. De kerkleider verwees niet direct naar de oorlog in Irak.
De paus zei blij te zijn ’de genodigde te zijn van alle Amerikanen’. Hij zei een groot respect te hebben voor de VS-samenleving, die zeer pluralistisch is. Hij verheugde zich in de levendigheid van het religieuze leven in Amerika. Benedictus XVI legde ook de nadruk op geloof en religie als basis voor het politieke handelen.

Happy birthday
Benedictus XVI kwam om 16.30 uur aan in het Witte Huis, waar hij werd ontvangen door president George W. Bush en zijn echtgenote Laura. Aan het Witte Huis werd de paus opgewacht door zo’n tienduizend genodigden. Voor de paus, die woensdag 81 jaar werd, werd happy birtday gezongen. Er klonken ook 21 kanonschoten ter verwelkoming.Tijdens zijn bezoek aan de VS, dat tot zondag duurt, zal paus Benedictus XVI onder meer vertegenwoordigers van de katholieke gemeenschap en van andere godsdiensten ontmoeten. Met president Bush pleegt hij onder meer overleg over de mensenrechten, de godsdienstvrijheid, de strijd tegen het terrorisme, de hulp aan Afrika en de situatie in Libanon. Vrijdag spreekt de paus de algemene vergadering van de VN toe en zaterdag komt de paus in de Saint Patrick’s kathedraal in New York terug op het pedofilieschandaal, dat de Amerikaanse Kerk teisterde.