maandag 21 januari 2008

Bisschoppen uit VS en Europa na bezoek: Er gloort hoop op vrede in Heilig Land

BRUSSEL - De delegatie van bisschoppen uit de Verenigde Staten en Europa keerde met ‘voorzichtige hoop’ terug van hun bezoek aan het Heilig Land. Tijdens hun bezoek hadden zij onder meer gesprekken met de Palestijnse president Abbas, de premier van de Palestijnse autonome gebieden Salam Fayed en de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Meir Sheetrit.
De verklaring die zij uitgaven na dit bezoek gaven zij de kop‘Een woord van hoop op een cruciaal moment voor het Heilige Land. Daarin schrijven ze dat zij tijdens de verschillende ontmoetingen op de hoogte werden gebracht van de mogelijkheden die door het nieuwe vredesproces geboden worden, maar evenzeer van de moeilijkheden waarvoor nog een oplossing moet gevonden worden. De bisschoppen spreken de hoop uit dat hun bezoek de christenen ter plaatse een hart onder de riem heeft gestoken en dat het bijdroeg aan het streven naar een rechtvaardige vrede. Wij waren getuige van verschillende hoopvolle tekenen van het vreedzaam samenleven van Israëliërs en Palestijnen. Wij hebben christenen en moslims ontmoet die samen, vreedzaam en harmonisch, aan de Universiteit van Betlehem studeren, stellen zij vast.
Het was de achtste keer dat een internationale delegatie van bisschoppen zich ter plaatste van de situatie ging vergewissen. In 1998 reisde er voor het eerst, op initiatief van de Heilige Stoel, een bisschoppendelegatie naar de regio om er de solidariteit van de wereldwijde kerkgemeenschap met de christenen ter plaatste uit te drukken. Na terugkeer wordt in Rome verslag uitgebracht bij de staatssecretaris Bertone en de prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken, Leonardo Sandri.

aangeleverd door Toon van Dongen