zaterdag 19 juli 2008

Amerikaanse profvoetballer geeft carrière op voor priesterschap

Chase Hilgenbrinck (26)

BOSTON (RKnieuws.net) - De 26-jarige Amerikaanse profvoetballer Chase Hilgenbrinck heeft een punt gezet achter zijn voetbalcarrière om priester te worden. Hij is aanvaard op het St Mary’s Seminary in Emmitsburg, Maryland. Hij hoopt na zijn filosofie- en theologiestudies over zes jaar priester gewijd te worden, meldden Associated Press en Catholic News Service.

Zijn club heeft de voetballer alvast gefeliciteerd met zijn nieuwe keuze. ’Wij begrijpen dat hij anderen wil gaan helpen en we steunen zijn beslissing om zijn leven een nieuwe wending te geven’, aldus de clubvoorzitter.’

Ik zal het voetbal beslist missen maar ik ben op weg naar iets groter’, zei Hilgenbrinck op een persconferentie. ’Ik voel zeer sterk aan dat de Heer mij roept: mijn passie is het de wil van God te doen’.’

We worden allemaal geroepen om iets te doen. Ik ben geroepen om priester te worden én dat is nu eenmaal niet te combineren met het voetbal’, aldus de verdediger, die kan terugblikken op een rijke carrière

Paus biedt excuses aan voor seksueel geweld

Hilversum (AFP/ANP/RKK) 19 juli 2008 - Paus Benedictus XVI heeft vandaag zijn excuses aangeboden voor het seksueel geweld door katholieke geestelijken in Australië.

Lijden
Ik wil mijn diepste verontschuldigingen aanbieden voor de pijn en het lijden dat de slachtoffers hebben moeten doorstaan en ik verzeker hen als hun geestelijk leider dat ik deel in hun lijden", aldus de paus tijdens een mis voor Australische geestelijken.

Straffen
Benedcitus voegde eraan toe dat het de daders van het seksueel misbruik moeten worden gestraft. Eerder bood de paus in de Verenigde Staten al zijn excuses aan voor het seksueel misbruik van jongeren door priesters.

Excuses niet genoeg
Een organisatie die opkomt voor Australische slachtoffers liet evenwel direct weten de excuses niet genoeg te vinden. ‘Sorry mag een begin zijn, maar we willen veel meer zien’, aldus een woordvoerster van de organisatie Broken Rites. Ouders van kinderen die waren misbruikt door priesters eisten geen woorden maar daden. ‘We hebben niets praktisch gehoord.’

Honderd geestelijken
Wereldwijd kwam de Rooms-Katholieke kerk de laatste jaren in opspraak door zaken van seksueel misbruik die jarenlang waren verzwegen. In Australië zijn volgens Broken Rites meer dan honderd rooms-katholieke priesters en religieuzen veroordeeld wegens seksueel misbruik. Australische bisschoppen verontschuldigden zich in 2002.

Rome doof en langzaam
De Australische bisschoppen hebben beter gereageerd op de problematiek rondom seksueel misbruik dan het Vaticaan. Dat vindt de Nederlands-Australische hulpbisschop Jan Oudeman van Brisbane. “Rome is een beetje doof en langzaam geweest”, zegt hij in een interview met RKK-verslaggever Gerard Klaasen in Sydney. “Het Vaticaan heeft er slechter op gereageerd dan de bisschoppen die het er in de bisdommen kwaad mee hadden.”

Bron: www.katholieknederland.nl