zaterdag 19 januari 2008

BBC: Bisschoppen weer in overleg met FARC :

BOGOTA - De katholieke kerk in Colombia is in onderhandeling met de rebellen van het FARC om meer gijzelaars vrij te krijgen. Zo bericht de BBC.

De kerk zou ook discreet contact onderhoudt met de rebellen om een bezoek van het Rode Kruis mogelijk te maken. Men hoopt dat de internationale hulporganisatie toestemming krijgt om meer dan veertig belangrijke gijzelaars op te zoeken. De FARC liet onlangs twee gijzelaars vrij na bemiddeling van de Venezolaanse president Hugo Chávez. Het Rode Kruis assisteerde bij de vrijlating.

Franse president wil nauwer samenwerken met godsdiensten

PARIJS - Tijdens een ontmoeting met religieuze leiders heeft de Franse president Sarkozy zijn aanbod herhaald om nauwer samen te werken met de verschillende geloofsgemeenschappen in zijn land. Nicolas Sarkozy kreeg eerder, na zijn ontmoeting met paus Benedictus XVI, ernstige kritiek voor gelijkaardige uitspraken, omdat die zouden ingaan tegen de scheiding van Kerk en Staat en de Franse wet van 1907 op de laïciteit. Tijdens de ontmoeting in het Elysée zei de president dat godsdienst, die een uiting is van de gewetensvrijheid, net zo goed als de Aufklärung en de republikeinse waarden deel uitmaken van de Franse beschaving. Tegelijk sprak hij opnieuw zijn steun uit voor de laïciteit van de Franse staat, waarvan hij tijdens zijn eerdere pausbezoek wel zei dat die positief moet geherdefinieerd worden. Volgens Sarkozy maakt een bezinning over de eigen religieuze waarden het land ook weerbaarder tegen een radicale islam. Tot slot noemde hij de verdediging van “verscheidenheid, verdraagzaamheid en wederzijdse verstandhouding” fundamenteel voor de Franse Republiek.

aangeleverd door Toon van Dongen