maandag 21 juli 2008

Paus neemt afscheid van WJD


Sydney (van onze verslaggever) 21 juli 2008 – Paus Benedictus XVI heeft vanochtend afscheid genomen van Australië. Voor hij vertrok heeft hij de 8.000 WJD-vrijwilligers bedankt voor hun inzet en woonde hij op het vliegveld van Sydney een speciale afscheidsceremonie bij.


16.500 Km naar Rome
Voordat de paus het vliegtuig instapte, keerde hij zich kort om en zwaaide hij naar de menigte en minster president Kevin Rudd. De Heilige Vader zal in 21 uur de 16.500 kilometer naar Rome overbruggen.

Lang naklinken
WJD Coördinator bisschop Anthony Fisher kijkt terug op een enerverende week. “We hebben 223.000 pelgrims uit 170 landen met open armen ontvangen. We hebben 120.000 jongeren ondergebracht in scholen, parochiehuizen, woningen van particulieren en andere gebouwen en hebben 3,5 miljoen maaltijden geserveerd. En hoewel de Wereldjongerendagen in één week plaatsvonden, zal dit evenement nog lange tijd naklinken in de harten van de Australiërs en zal het nooit vergeten worden door de pelgrims.


Magnifiek evenement
Kort na het vertrek van de paus complimenteerde kardinaal Pell alle Australiërs voor hun inzet. “De Heilige Vader heeft zijn warme dankbaarheid geuit voor de inwoners van Sydney, de Australische katholieke Kerk, de overheid, de staf van de Wereldjongerendagen, vrijwilligers en alle anderen die hebben bijgedragen aan dit magnifieke evenement.” Paus Benedictus XVI in het vliegtuig op weg naar Rome (foto: L'Osservatore Romano).


WJD in cijfers
Ook deze editie van Wereldjongerendagen blinkt weer uit in hoge cijfers. Zo begroetten een half miljoen mensen de paus bij zijn aankomst in Australië. 223.000 Pelgrims uit 170 landen meldden zich aan als deelnemer van de WJD. Van hen kwamen 110.000 niet uit Australië. 2000 Mediaprofessionals reisden af naar Sydney. Volgens schattingen maakten zij televisie-uitzendingen die door 500 miljoen mensen bekeken werden. Nog eens 500 miljoen bezochten katholieke websites als Katholieknederland.nl voor informatie over de Wereldjongerendagen.


Nog meer Cijfers
Kardinaal Pell organiseerde een lunch voor zijn overzeese collega’s. 350 Kardinalen en bisschoppen kwamen een hapje mee-eten. Duizend priesters hebben jongeren de biecht afgenomen. 37 Birmese pelgrims hadden problemen met hun visum, maar konden uiteindelijk toch de Wereldjongerendagen bijwonen, 4 Afrikaanse pelgrims waren minder gelukkig en werden overgebracht naar het asielzoekerscentrum. Tijdens de grote barbecue werden 220.000 boterhammen opgepeuzeld. De paus ontmoette zes typisch Australische dieren en lunchte met 12 jongeren en 50 Australische bisschoppen. Ook kuste hij vier kinderen tijdens zijn rondgang door de menigte. Er werden 1,1 miljoen hosties gemaakt voor de WJD-vieringen. En de lichtzee tijdens de avondwake werd veroorzaakt door 232.000 kaarsen.


Oudste Bijbel ter wereld integraal op internet

Hilversum (ANP/Van onze redactie) 21 juli 2008 - Het eerste deel van de Codex Sinaiticus, de oudste Bijbel ter wereld, is vanaf 24 juli op internet te lezen. Dat heeft de bibliotheek van de Universiteit van Leipzig vandaag meegedeeld.

British Library
Het internationale digitaliseringproject is het initiatief van de British Library in Londen. Zo’n 400 pagina’s manuscripten, geschreven op rundlederen perkament tussen de jaren 330 en 350, zijn gedigitaliseerd, genummerd en gereed gemaakt voor publicatie op het wereldwijde web.

Nieuwe Testament
Oorspronkelijk bevatte de codex zowel het Oude als het Nieuwe Testament, beide in het Grieks. Slechts enkele delen van de Septuaginta, de Grieks-joodse vertaling van het Oude Testament, overleefden. Ook bewaard bleven het complete Nieuwe Testament én de Brief van Barnabas en de Pastor van Hermas. Volgens sommige theorieën zouden de laatste geschriften door bepaalde lokale tradities in de vierde eeuw als canonieke bijbelgeschriften zijn beschouwd.

Verspreid in vier delen
De Codex Sinaiticus was lange tijd niet meer integraal te bekijken. Het boek is in vier ongelijke delen verspreid over vier landen: de universiteitsbibliotheek van Leipzig, de British Library in Londen, de Russische Nationale Bibliotheek in Sint Petersburg en het Grieks-orthodoxe Sint-Catharinaklooster op de Sinaï in Egypte. Het is nooit echt duidelijk geworden wanneer en waarom de codex ooit werd gesplitst. Het is onmogelijk dat de delen fysiek bij elkaar worden gebracht; daar is het materiaal te kwetsbaar voor. Vandaar het belang van een virtuele reconstructie van de codex.

Rommel in een mand
De 400 pagina’s werden in de loop van de 19e eeuw ontdekt door de Duitse geleerde Konstantin von Tischendorf uit Leipzig. Ze bevonden zich in het Sint-Catharinaklooster op de Sinaï, vandaar de naam Codex Sinaiticus. Sommige manuscripten lagen ergens in een mand. Volgens Von Tischendorf zei een kloosterbilbliothecaris dat het rommel was en op het punt stond verbrand te worden.

Digitalisering
Het digitaliseren van oude bijbels lijkt een populaire bezigheid in bibliofiele kringen. Sinds 18 juli is de Delftse Bijbel, het eerste gedrukte boek in de Nederlandse taal, op het Internet te lezen. En sinds mei is ook de Statenvertaling op het wereldwijde web terug te vinden.

Bron: www.katholieknederland.nl

Vaticaan waarschuwt voor gevolgen anglicaanse crisis

Hilversum (Van onze redactie) 21 juli 2008 - De Vaticaanse staatssecretaris kardinaal Tarcisio Bertone waarschuwt in een eergisteren gepubliceerde brief aan de Lambeth Conference voor de gevolgen van de huidige crisis in de anglicaanse Kerk.

Eenheid in gevaar
In de brief aan de tienjaarlijkse kerkvergadering van de anglicaanse gemeenschap zegt Bertone dat de problemen waarmee de anglicanen momenteel kampen de “volledige en zichtbare eenheid met Rome” in gevaar brengen. Vooral de wijding van vrouwelijke bisschoppen die door de Amerikaanse episcopaalse Kerk en de Engelse Church of England wordt toegestaan is een obstakel voor de oecumenische toenadering tussen Rome en Canterbury.

Topdelegatie
Keith Pecklers, professor liturgie aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome, benadrukt in een interview met de Engelse krant The Guardian dat het Vaticaan nog nooit eerder zo nadrukkelijk op het tienjaarlijks overleg aanwezig is geweest. Het belang dat Rome aan Lambeth hecht blijkt volgens Pecklers ook uit de omvang van de Vaticaanse delegatie, waarvan onder anderen kardinaal Walter Kasper, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Eenheid onder de Christenen, en kardinaal Cormac Murphy O'Connor, de katholieke prelaat van Engeland deel van uitmaken.

Ruzie
Binnen en buiten de Lambeth Conference liggen conservatieve en liberale anglicanen met elkaar overhoop. Honderden bisschoppen boycotten de vergadering. Leiders van de Global Anglican Future Conference, de tegenbeweging van conservatieve anglicanen, beschuldigden de anglicaanse opperherder Rowan Williams van “onjuiste leerstellingen die zonde rechtvaardigen in naam van het christendom”. De conservatieve bisschop Tom Wright van Durham beschuldigde progressieve anglicanen van ‘impliciete arrogantie’ en vergeleek de koers van de liberale episcopaalse Kerk met de inval in Irak.

Bron: www.katholieknederland.nl