dinsdag 3 februari 2009

Nieuwe bisschop bevestigt: Harry Potter-boeken zijn satanisch


Hilversum (Van onze redactie) 2 februari 2009 - De nieuwbenoemde hulpbisschop van het Oostenrijkse bisdom Linz blijft bij zijn standpunt: de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling zijn satanisch. Ook bevestigt Gerhard Maria Wagner zijn standpunt dat er een verband is tussen natuurrampen en geestelijke verloedering.

Toverformules
De eergisteren door de paus tot bisschop benoemde pastoor Wagner (54) baarde in 2001 opzien toen hij de Harry Potter-boeken van J.K. Rowling satanisch noemde en waarschuwde voor de toverformules die erin voorkomen. Hij blijft bij zijn standpunt, zegt hij vandaag in het dagblad Österreich. “Ik sta daar niet alleen in.”

Orkaan Katrina
Ook blijft Wagner erbij dat natuurrampen het gevolg zijn van ‘geestelijke milieuvervuiling’, al verbindt hij dat nu meer specifiek met ecologisch wanbeheer. Toen de orkaan Katrina in 2005 grote vernielingen in de Amerikaanse stad New Orleans had aangericht, noemde de aanstaande bisschop het geen toeval dat alle vijf abortusklinieken en nachtclubs waren verwoest. Hij opperde dat het groeiend aantal natuurrampen niet aan de klimaatverandering, maar aan de geestelijke vervuiling te wijten is.

Geen straf van God
Wagner: “Er is een verband tussen natuurrampen en geestelijke milieuvervuiling. Je ziet waar het heengaat als de mens altijd meer wil hebben, de wereld uitbuit.” Maar hij wil daarmee niet zeggen dat natuurrampen ‘een straf van God’ zijn.

Islam is een gevaar
Wagner staat kritisch tegenover de islam. Islamitische godsdienstleraren moeten volgens hem gecontroleerd worden als ze de democratie ter discussie stellen. “Het is een belangrijke vraag of de islam überhaupt met de democratie in verband kan worden gebracht. De islam is werkelijk een gevaar.” Wagner wordt op 22 maart tot bisschop gewijd, meldt het bisdom Linz.

Bron: http://www.katholieknederland.nl/

Kardinaal Kasper: fouten in management Vaticaanse curie


Hilversum (Van onze redactie) 3 februari 2009 - De Duitse Kardinaal Walter Kasper erkent dat er fouten zijn gemaakt in het management van de Romeinse Curie bij de opheffing van de excommunicatie van vier Lefebvriaanse bisschoppen. “Men heeft daarover in het Vaticaan tevoren te weinig gesproken en niet gecheckt waar de problemen kunnen optreden.” Kasper is in het Vaticaan onder meer belast met de verhoudingen met het Jodendom

Gaskamers
Kasper maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen van de affaire-Williamson. De Britse prelaat Richard Williamson, één van de vier door de paus op 21 januari weer tot de Kerk toegelaten ultraconservatieve bisschoppen, zorgde wereldwijd voor opschudding door te ontkennen dat er Joden zijn omgekomen in gaskamers tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Fouten“Niemand kan zich erover verheugen dat er misverstanden zijn ontstaan. Er zijn zeker ook fouten gemaakt in het management van de Curie, dat wil ik heel uitdrukkelijk zeggen”, verklaarde Kasper gisteren tegenover de Duitse editie van Radio Vaticana.

Interne communicatie
Hij geeft toe dat het schort aan interne communicatie in het Vaticaan. “Dat moet ik heel openlijk zeggen. Men heeft vooraf veel te weinig met elkaar gesproken en niet meer gecheckt waar de problemen kunnen optreden. Het achteraf uitleggen is natuurlijk veel, veel moeilijker dan wanneer men dat meteen had gedaan. Ik had ook meer communicatie vooraf gewild.”

Niet in volle gemeenschap
Met de opheffing van de excommunicatie heeft de paus het gesprek willen heropenen omdat hij de eenheid in de Kerk wil, zowel naar binnen als naar buiten, verduidelijkte Kasper. “We hopen weer tot een goed gesprek te komen, maar er is geen sprake van dat deze Levebvriaanse bisschoppen nu weer in volle gemeenschap met de Katholieke Kerk zijn. Ze zijn zoals voorheen gesuspendeerd.”

Moeilijk gesprek
Kasper benadrukt dat de opheffing van de excommunicatie niet meer behelst dan het opheffen van obstakel voor een nadere dialoog tussen Rome en de Lefebvrianen. “Voor zover ik het kan beoordelen word het geen gemakkelijk, maar een moeilijk gesprek, zowel over de oecumene als over de interreligieuze dialoog, de eucharistie of de godsdienstvrijheid. Er zijn veel open vraagstukken.”

Bron: www.katholieknederland.nl