maandag 22 september 2008

'Overspel met priester niet veroordelen'

Hilversum (Van onze redactie) 22 september 2008 - Een Italiaanse man die zijn vrouw met een priester in bed had betrapt, kreeg tot zijn verbazing nul op het rekest toen hij bij de bisschop verhaal ging halen. “Oordeel niet, opdat er niet over jullie geoordeeld wordt” en vergeet niet dat de priester werd verleid, schreef bisschop Angelo Daniel van Chioggia gisteren in het bisdomblad.

In bed met een priester
Een man keerde onlangs onverwachts eerder terug van zijn werk en trof zijn vrouw in bed aan met de priester, een docent aan de theologische faculteit van het Noord-Italiaanse Padua. De woedende echtgenoot stoof daarop met zijn zwager het bisschoppelijk paleis in Chioggia binnen om bij de bisschop zijn beklag te doen over het gedrag van diens onderdaan.

Boos
De bedrogen man kreeg bisschop Daniel niet te spreken. Volgens de diocesane curie was hij daarvoor veel te boos. Een bisdommedewerker belde zelfs de politie om de man tot bedaren te brengen. De verontwaardigde echtgenoot uitte vervolgens zijn ongenoegen in de plaatselijke pers.

Zonde
Bisschop Angelo Daniel reageerde dit weekend op het incident in het bisdomblad ‘De Nieuwe Vonk’. Hij liet daarin de verantwoordelijkheid van de priester zwaar wegen. Die heeft immers een voorbeeldfunctie. Maar we mogen niet vergeten dat er ‘mensen’ zijn die de priester aanzetten tot zonde, schrijft hij. En oordelen is aan God. “Oordeel niet, opdat er niet over jullie geoordeeld wordt”, citeert Daniel het Matteüs-evangelie.

Schuld van de vrouw
Een ‘merkwaardig’ oordeel van de bisschop, vinden Italiaanse media. Het overspel is dus de schuld van de vrouw, die de priester verleid heeft, concluderen de dagbladen La Stampa en La Repubblica met verbazing.

Priestercelibaat
Controversiële uitspraken van Italiaanse bisschoppen over de katholieke moraal leiden de laatste jaren regelmatig tot publieke verontwaardiging. Ze voeden het maatschappelijk debat over de seksuele moraal, het verplichte priestercelibaat en euthanasie.

Bron: www.kantolieknederland.nl

Mgr. Wiertz: Neokatechumenaat geen sekte


Hilversum (Van onze redactie) 22 september 2008 - Het Neokatechumenaat is geen sekte omdat de beweging zich voegt naar het gezag van de paus. Dat schrijft bisschop Frans Wiertz van Roermond in zijn column in reactie op een mediabericht waarin het Neokatechumenaat ‘sektarisch gedrag’ wordt verweten.

Sektarisch gedrag
Nieuwe bewegingen zijn in de kerkgeschiedenis vaker beschuldigd van sektarisch gedrag, schrijf Wiertz in zijn column op de bisdomsite. “Eigenlijk zowat bij de oprichting van alle grote ordes en congregaties als de franciscanen en de jezuïeten klonk dat verwijt.” Het verschil met een sekte was dat een stichter als Franciscus het pauselijk gezag aanvaardde, aldus de bisschop.

Vernieuwing
Het in Spanje ontstane Neokatechumenaat streeft naar vernieuwing van het geloofsleven in parochies. Kort gezegd wil de beweging kerkleden tot hernieuwing van hun doopsel brengen. Dat gebeurt via een gefaseerd traject van gemiddeld acht à tien jaar, waarin catechese en evangelisatie centraal staan.

Controle is goed
Het Neokatechumenaat is geen sekte omdat paus Benedictus XVI deze weg van geloofsvorming officieel heeft erkend en meerdere keren in zijn geschriften heeft aanbevolen, schrijft Wiertz. De beweging moet niet al te kritisch worden bejegend. “Controle is goed, vertrouwen is beter!”, vindt de bisschop.

Afwijkende opvattingen
Wiertz meent met Van Dale dat een sekte een groepering is “die zich afsplitst van een kerkgemeenschap op grond van afwijkende opvattingen”. Hij is verbaasd dat het Neokatechumenaat daarvan wordt beschuldigd.

Tweederangs
Het Neokatechumenaat wordt wereldwijd vaker in verband gebracht met sektarisch gedrag. In parochies waar een priester van de beweging is aangesteld klinkt regelmatig kritiek van gelovigen die de indruk hebben tweederangs te zijn, zolang ze geen interesse tonen in de geloofsvernieuwing van het Neokatechumenaat. Ze ervaren de aanhangers van de beweging soms als een afgescheiden gemeenschap in de parochie.

Statuten goedgekeurd
De Heilige Stoel keurde in juni de statuten van de Neokatechumenale Weg goed. De Neokatechumenale Weg omschrijft zichzelf naar een citaat van Johannes Paulus II als ‘een weg van katholieke vorming’.

Seminarie
Het Neokatechumenaat heeft in het bisdom Roermond een priesterseminarie. De studenten die daar afstuderen worden priester van het bisdom Roermond. De opleiding is nu nog ondergebracht bij het bisdom Roermond. Een nieuw seminarie moet in Landgraaf herrijzen.