vrijdag 28 december 2007

Promé ku bo bai drumi

Anochi, nèt ora di bai drumi, repasá e dia i bendishoná i gradisí kada eksperensia ku abo tabatin.
Pordoná bo mes si parse bo ku bo a kometé algun eror, dje klase ku sea, i pordoná tambe personanan ku di un modo òf otro a molestiá bo òf a hasi bo daño.
Nos tur ta hasi lo mihó ku nos por hasi ku entendimentu, konosementu i e nivel di konsiensia ku nos tin den kada momentu.
Gradisí i pordoná ta hasi nos kada biaha mas sabí.

Louise Hay

Voorbereiding op Kerstmis door radicale Hindoes beschouwd als bekeringsactie Christelijke politicus aangevallen in Orissa

NEW DELHI - De spanningen tussen christenen en aanhangers van de Hindoewereldraad in de Indiase deelstaat Orissa blijven aanhouden. Donderdag werd het huis van het christelijke parlementslid Radhakant Nayak, een van de woordvoerders van christenen in de regio, in brand gestoken. Woedende christenen staken eerder huizen van Hindoes in het plaatsje Brahmangaon in brand, als wraakneming op het feit dat acht kerken op initiatief van de Hindoewereldraad in brand waren gestoken of vernield.
Bewuste raad, die nauw aanleunt bij de BJP‑partij van gewezen premier Vajpayee, was er eerder al verantwoordelijk voor dat in Orissa de strengste antibekeringswet van India werd gestemd. Daardoor moeten mensen eerst bij de politie toestemming vragen vóór ze van godsdienst kunnen veranderen. De Hindoewereldraad wordt ervan verdacht de grote aanstoker te zijn van geweld tegen christenen op verschillende plaatsen in India.
Zo worden eerder Dara Singh en twaalf andere verdachten veroordeeld vanwege de moord op de Australische missionaris Graham Staines en zijn kinderen Philip (10) en Timothy (8), op 23 januari 1999. Zij werden levend verbrand. De veroordeelden werden in verband gebracht met de Hindoewereldraad.
Deze organisatie voert al jaren een kruistocht tegen het seculiere karakter van de Indiase staat en tracht in verschillende deelstaten, met de steun van de BJP, antibekeringswetten door te drukken. Volgens de raad braken de spanningen tussen christenen en Hindoes in Orissa uit nadat christenen de tachtigjarige voorman van de Hindoewereldraad Laxmanananda Saraswat aanvielen. De bisschoppenconferentie van India publiceerde daarop een verklaring die de aanval afdeed als puur verzinsel. Volgens de Indiase bisschoppen braken de incidenten uit, omdat de voorbereidingen van het kerstfeest ten onrechte werden beschouwd als aanzet van een grootschalig bekeringsfeest.


aangeleverd door Toon van Dongen

Paus prijst vervolgde christenen

ROME- Benedictus XVI herinnerde woensdag na het angelusgebed aan de talrijke christenen, priesters en leken, die wereldwijd voor hun geloof als martelaar worden vervolgd. ‘Niet zelden bereiken ons berichten uit alle delen van de wereld dat missionarissen, priesters, bisschoppen, mannelijke en vrouwelijke religieuzen en leken opgesloten, gemarteld, van hun vrijheid beroofd en godsdienstvrijheid ontzegd wordt wegens hun geloof,’ aldus de paus op de feestdag van Sint‑Stefanus, de eerste martelaar uit de christelijke geschiedenis.

aangeleverd door Toon van Dongen