woensdag 30 april 2008

’Amerika voorbeeld van gezonde laïciteit’: Paus Benedictus XVI

VATICAANSTAD (RKnieuws.net) - Paus Benedictus XVI heeft woensdag bij de algemene audiëntie Amerika als voorbeeld gesteld van een gezonde laïciteit. De kerkleider maakte een bilan op van zijn reis naar New York en Washington.

’Dit grote land is gebouwd op een gelukkige alliantie tussen religieuze, ethische en politieke principes", zei de paus. ’ De religieuze dimensie wordt er in haar verschillende uitdrukkingswijzen niet enkel getolereerd maar ook gevaloriseerd als ziel van de natie en als fundamentele waarborg van de rechten en de plichten van de mens’, voegde de kerkleider eraan toe.

Tijdens zijn eerste reis van zijn pontificaat naar de VS van 15 tot 20 april heeft paus Benedictus XVI meermaals hulde gebracht aan de Amerikaanse opvatting van laïciteit, die gekenmerkt wordt door de aanwezigheid van de godsdienst in het publieke leven en met herhaaldelijke verwijzingen naar God in de politieke toespraken.

In een dergelijke context kan de Kerk vrij haar evangelisatie doorvoeren en meebouwen aan een menswaardige samenleving, aldus de paus. De Kerk kan de VS stimuleren om werk te maken van de steeds noodzakelijker wordende globale solidariteit en van dialoog in de internationale relaties.

De paus reist van 12 tot 15 september naar Frankrijk, waar men er andere opvattingen over de läïciteit op nahoudt die minder gewaardeerd worden door het Vaticaan. In Frankrijk is de laïciteit gebaseerd op de strikte scheiding tussen Kerk en Staat.