donderdag 25 september 2008

'Paulus was niet de uitvinder van het christendom'

Hilversum (Van onze redactie) 25 september 2008 - Paus Benedictus XVI heeft gisteren tijdens de algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein een populaire theorie weersproken. Sommige auteurs beweren dat niet Jezus maar Paulus de stichter is van het christendom. Niet waar, zei de paus, de apostel Paulus baseerde zijn verkondiging immers op een reeds bestaande traditie.

Paulusjaar
Op 29 juni luidde Benedictus XVI het zogenoemde 'Paulusjaar' in. Het Vaticaan wil meer bekendheid geven aan de Apostel der Heidenen, die ongeveer 2000 jaar geleden in Tarsus geboren werd.

Contact met Petrus
In zijn catechese van gisteren zei de paus dat er goede aanwijzingen zijn dat Paulus nauwe contacten onderhield met de Twaalf Apostelen. Benedictus wees erop dat Paulus vijftien dagen lang in het gezelschap verkeerde van Simon Petrus, de eerste paus. Vooral van hem leerde Paulus alles over het aardse leven van Jezus, aldus de huidige opvolger van Sint Petrus.

Eucharistie

Paulus leerde echter niet alles over Jezus van de apostelen en andere getuigen; Jezus zelf openbaarde zich aan hem, aldus Benedictus. De paus verwees daarbij naar een passage uit Paulus' eerste brief aan de christenen van Korinthe: Zelf heb ik van de Heer de overlevering ontvangen die ik u op mijn beurt heb doorgegeven: dat de Heer Jezus in de nacht waarin Hij werd overgeleverd, een brood nam, het dankgebed sprak, het brood in stukken brak en zei: ‘Dit is mijn lichaam; het is voor jullie. Blijf dit doen om Mij te gedenken.’ Na de maaltijd zei Hij zo ook van de beker: ‘Deze beker is het nieuwe verbond door mijn bloed. Blijf dit doen om Mij te gedenken, telkens wanneer jullie eruit drinken’ (1 Kor. 11,23-25, Willibrordvertaling). "De woorden van Jezus tijdens het Laatste Avondmaal vormen voor Paulus echt het centrum van het leven van de Kerk", aldus de paus.

Onjuiste visie
"Het belang dat Paulus hecht aan de levende traditie van de Kerk (..) toont aan hoe onjuist de visie van hen is die de uitvinding van het christelijk geloof toeschrijven aan Paulus", zei de paus. "Voordat hij het evangelie van Jezus Christus verkondigde ontmoette hij Hem op de weg naar Damascus en trof hij Hem aan in de Kerk. Hij observeerde Jezus' leven in de Twaalf en in hen die Hem waren nagevolgd op de wegen van Galilea."

Opdracht van Christus zelf
Paulus kreeg volgens de paus van de Verrezene zelf de opdracht om te missioneren onder de heidenen (niet-Joden). De opperpontifex benadrukte dat deze opdracht door de apostelen die Jezus vóór diens dood gekend hadden, moet zijn bevestigd.

Geen mythe
Tot slot hamerde Benedictus erop dat het christelijk geloof ontstaan is uit een intense ervaring van de Verrezen Christus. "Ons geloof is niet uit een mythe of een idee ontstaan, maar uit een ontmoeting met de Verrezene in het leven van de Kerk."

Bron: www.katholieknederland.nl

Kardinaal Kasper: ‘Katholieken kunnen leren van Luther’

Hilversum (Van onze redactie) 25 september 2008 - Katholieken kunnen veel leren van de vader van de Reformatie, Maarten Luther (1483-1546). Dat heeft kardinaal Walter Kasper, president van de Pauselijke Raad voor de Eenheid der Christenen, vandaag gezegd in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

'Spirituele kracht'
In het interview moedigt de kardinaal katholieken aan om Luther’s uiteenzettingen over de Bijbel en zijn ‘lofzangen vol spirituele kracht’ te lezen. “Dan ontdekken we een Luther die vol is van krachtig geloof, die we niet zomaar katholiek kunnen noemen, die we uitdagend en in veel opzichten zelfs vreemd zullen vinden, maar van wie zelfs katholieken wat kunnen leren.”

Luther-decennium
De Evangelische Kerk in Duitsland heeft op 21 september in Wittenberg het Luther-decennium (Lutherdekade) geopend. Daarmee bereiden de Lutheranen zich de komende tien jaar voor op de 500ste verjaardag van de Reformatie.

Drie sola's
Luthers leer is samen te vatten met drie Latijnse formules: sola fide, sola gratia en sola scriptura. Volgens de reformator kan de mens 'alleen door het geloof' (sola fide) bij God rechtvaardiging vinden. Dit geloof is echter geen menselijke verdienste, maar wordt 'alleen door de genade' (sola gratia) verkregen. Dit weten we omdat het ons is geopenbaard in de Bijbel. 'Alleen de Schrift' (sola scriptura) is de bron van onze kennis van God.


Bron: www.katholieknederland.nl