donderdag 25 september 2008

Kardinaal Kasper: ‘Katholieken kunnen leren van Luther’

Hilversum (Van onze redactie) 25 september 2008 - Katholieken kunnen veel leren van de vader van de Reformatie, Maarten Luther (1483-1546). Dat heeft kardinaal Walter Kasper, president van de Pauselijke Raad voor de Eenheid der Christenen, vandaag gezegd in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

'Spirituele kracht'
In het interview moedigt de kardinaal katholieken aan om Luther’s uiteenzettingen over de Bijbel en zijn ‘lofzangen vol spirituele kracht’ te lezen. “Dan ontdekken we een Luther die vol is van krachtig geloof, die we niet zomaar katholiek kunnen noemen, die we uitdagend en in veel opzichten zelfs vreemd zullen vinden, maar van wie zelfs katholieken wat kunnen leren.”

Luther-decennium
De Evangelische Kerk in Duitsland heeft op 21 september in Wittenberg het Luther-decennium (Lutherdekade) geopend. Daarmee bereiden de Lutheranen zich de komende tien jaar voor op de 500ste verjaardag van de Reformatie.

Drie sola's
Luthers leer is samen te vatten met drie Latijnse formules: sola fide, sola gratia en sola scriptura. Volgens de reformator kan de mens 'alleen door het geloof' (sola fide) bij God rechtvaardiging vinden. Dit geloof is echter geen menselijke verdienste, maar wordt 'alleen door de genade' (sola gratia) verkregen. Dit weten we omdat het ons is geopenbaard in de Bijbel. 'Alleen de Schrift' (sola scriptura) is de bron van onze kennis van God.


Bron: www.katholieknederland.nl

Geen opmerkingen: