donderdag 10 april 2008

Paus bidt op Ground Zero voor terroristen

ROME - Tijdens zijn bezoek aan Ground Zero op 20 april zal paus Benedictus bidden voor de bekering tot liefde ‘van hen wier hart en ziel wordt verteerd door haat’. Het bezoek aan de plek waar tot 11 september 2001 het World Trade Center stond vindt plaats op de laatste dag van het pauselijk bezoek aan de VS. Het gebed dat de Heilige Vader zal lezen herdenkt tevens diegenen die stierven of gewond raakten bij de aanslagen van 9/11 op het Pentagon, het World Trade Center en United Flight 93, dat crashte in Pennsylvania.
Vorige maand beschuldigde Osama bin Laden Benedictus er nog van deel uit te maken van een ‘nieuwe kruistocht’ tegen de islam. Het Vaticaan verwierp die beschuldiging met klem.

Braziliaanse bisschoppen erkennen (schuld tegenover) indianenbevolking

BRASILIA - De Braziliaanse bisschoppen erkenden tijdens hun 46ste algemene vergadering hun historische schuld aan de indiaanse bevolking. ‘Er is al een lange weg afgelegd voor de erkenning van de indianenrechten, maar opnieuw moeten wij vaststellen dat de rechten van de indianen in Raposa do Sol (in de staat Roraima) geschonden worden’, aldus de bisschoppen.
Vorige week probeerde de Braziliaanse overheid tevergeefs rijstbouwers, die de indianengronden illegaal cultiveren, te verdrijven. Betrokken boeren pleegden ook meerdere bomaanslagen, onder meer tegen het dorpshoofd van Barro. De Braziliaanse bisschoppen laten er geen twijfel over bestaan dat hun steun uitgaat naar de Amazone-indianen en het optreden tegen de illegale bezetters van indianengronden. Zij menen ook dat het eindelijk tijd is voor een volwaardige erkenning van de rechten van Amazone-indianen.
Tijdens deze bijeenkomst was er ook een staande ovatie voor de Oostenrijks-Braziliaanse bisschop Krautler, die de voorbije maanden meermaals met de dood werd bedreigd. In deze nieuwsrubriek is aan zijn optreden uitvoerige aandacht besteed.