woensdag 30 juli 2008

Paus plaatst nieuwe president Paraguay terug in lekenstand


Hilversum (Reuters/Van onze redactie) 30 juli 2008 - Paus Benedictus XVI heeft Fernando Lugo Méndez ontheven van zijn plichten als bisschop zodat hij volgende maand president van Paraguay kan worden zonder zich aan een kerkelijke misdrijf schuldig te maken. Dat heeft aartsbisschop Orlando Antonini, pauselijk nuntius in de Paraguayaanse hoofdstad Asuncion, vandaag bekendgemaakt.

Inauguratie 15 augustus
Fernando Lugo Méndez won op 20 april de presidentsverkiezingen en zal op 15 augustus als nieuw staatshoofd worden geïnaugureerd. Daarmee maakt hij als leider van een centrumlinkse coalitie een einde aan de jarenlange hegemonie van de rechtse Colorado-partij.

Geschorst
Lugo werd in 1994 bisschop van San Pedro, maar nam negen jaar later ontslag omdat hij als politicus de armen wilde helpen. De paus weigerde destijds het ontslag te aanvaarden. Daardoor bleef hij formeel gebonden aan het kerkelijk verbod om geen politiek te bedrijven. Wel werd hij als bisschop geschorst. Bijna kon hij niet aan de presidentsverkiezingen meedoen omdat de Paraguayaanse grondwet het geestelijken verbiedt openbare ambten te bekleden.

Eerste keer
“Het is de eerste keer dat dit [het ontslag] wordt verleend. Het is aanvaard omdat het volk hem gekozen heeft en omdat zijn clericale status onverenigbaar is met het ambt van president”, zei nuntius Antonini tijdens een persconferentie. “De paus heeft hem het verlies van de clericale status verleend. Hij is dus nu een leek.”

Niet buiten de kerk
Mocht Lugo weer het priesterambt willen bekleden, dan is daarvoor een speciale toestemming van de paus vereist, aldus Antonini. De nuntius voegde eraan toe: “Hij [Lugo] staat niet buiten de kerk, slechts buiten de kerkelijke hiërarchie. En dat is wat hij wilde.”

Bron: www.katholieknederland.nl