dinsdag 10 maart 2009

RK-Kerk hekelt Amerikaans besluit over stamcelonderzoek

Hilversum (Van onze redactie) 10 maart 2009 - Het Vaticaan en de Amerikaanse bisschoppen hebben gisteren het besluit veroordeeld van de Amerikaanse president Barack Obama om de mogelijkheden van stamcelonderzoek met menselijke embryo’s te verruimen.

Economische belangen
“Het is een zeer kwalijke beslissing die uitsluitend is ingegeven door politieke overwegingen en economische belangen”, zei de president emeritus van de Pauselijke Academie voor het Leven, bisschop Elio Sgreccia, vandaag tegenover het Italiaanse persbureau ANSA.

Embryo’s vernietigen
President Obama trok gisteren een besluit van zijn voorganger George W. Bush in die het kweken van een menselijke embryo voor onderzoeksdoeleinden verbood. Dat decreet verbood ook het vernietigen, ecarteren of beschadigen van menselijke embryo’s of foetussen ten behoeve van onderzoek.

Ongeoorloofd
Het verkrijgen van stamcellen van een levend menselijk embryo veroorzaakt de dood van het embryo. De RK-Kerk acht het winnen van stamcellen uit levende embryo’s ongeoorloofd. Het menselijk embryo heeft volgens de katholieke leer vanaf het eerste begin de waardigheid en de rechten die een persoon toekomen, waaronder voor alles het onaantastbare recht van ieder onschuldig menselijk wezen op het leven.

Onschuldige wezens
De Amerikaanse bisschoppen laken het besluit van Obama. “Het is een trieste overwinning van de politiek op de wetenschap en de ethiek”, verklaarde kardinaal Justin Rigali namens de Amerikaanse bisschoppenconferentie. Hij noemde het een “moreel verkeerde beslissing omdat die de vernietiging bevordert van onschuldige menselijke levens en kwetsbare menselijke wezens behandelt als te kweken producten.”

Vruchtwater
Rigali sprak van ‘een klap in het gezicht’ van miljoenen Amerikanen “die zich verzetten tegen onderzoek dat het opofferen van menselijk leven vereist”. De Amerikaanse bisschoppen verwijten Obama dat hij zich niet beperkt tot onderzoeksmethodes die voor de RK-Kerk wel moreel aanvaarbaar zijn. Amerikaanse onderzoekers experimenteren met stamcelwinning uit vruchtwater, die naar verwachting dezelfde resultaten oplevert als stamcelwinning uit embryo’s. Die methode heeft volgens de RK-Kerk geen enkele ethische implicatie.

Diplomatieke betrekkingen
Het Vaticaan wijst de Amerikaanse regering op de heiligheid van het leven. Tegelijkertijd doet de Heilige Stoel er alles aan om de diplomatieke betrekkingen met de Verenigde Staten niet te schaden, meldden bronnen in het Staatssecretariaat aan Italiaanse media. “Het is belangrijk dat de contacten, samenwerking en goede verhoudingen worden voortgezet.”

Wetenschap en politiek
Obama wil dat koepelorganisaties voor medisch onderzoek binnen vier maanden nieuwe regels voorstellen. Die moeten duidelijk maken onder welke voorwaarden onderzoek naar stamcellen gesubsidieerd mag worden. Met zijn beslissing maakt Obama naar eigen zeggen ook duidelijk dat hij wetenschappelijk onderzoek vrij wil houden van politieke beïnvloeding. Volgens de president was het financieringsverbod van zijn voorganger “een verkeerde keuze tussen gedegen onderzoek en morele waarden”.

Volwassen stamcellen
Het Vaticaan heeft in beginsel geen morele bezwaren tegen onderzoek met weefsels die worden genomen van een volwassen organisme, het bloed van de navelstreng ten tijde van de geboorte, foetussen die een natuurlijke dood gestorven zijn of vruchtwater. Onderzoek waarbij volwassen stamcellen worden gebruikt, moedigt de Kerk zelfs aan omdat ze geen ethische problemen met zich meebrengen.

Bron: www.katholieknederland.nl