woensdag 11 februari 2009

Nederlandse paus herdacht


Hilversum (Van onze redactie) 9 februari 2009 - Op 2 maart is het 550 jaar geleden dat Adriaan Florenszoon Boeyens, de latere paus Adrianus VI, als zoon van een scheepstimmerman in Utrecht werd geboren. De RK-Kerk in Nederland staat daar op 7 maart bij stil met een herdenkingsdag die begint met een eucharistieviering en eindigt met een symposium en het bidden van de vespers.

Zwaarmoedig en vroom
Adrianus werd op 9 maart 1522 tot paus gekozen. De gezondheid van paus Adrianus VI leed onder de druk van zijn zware ambt. Op 14 september 1523, na een pontificaat van net iets meer dan één jaar, stierf hij; volgens tijdgenoten ‘zoals hij geleefd had: vreedzaam, zwaarmoedig, vroom en heilig’.

Herdenking
Op zaterdag 7 maart vindt in Utrecht een herdenking plaats van de enige Nederlandse paus tot op heden. In de Catharinakathedraal gaat aartsbisschop Wim Eijk om 10.30 uur voor in een pontificale Hoogmis ter nagedachtenis. In de middag vindt een symposium plaats in het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht. De herdenkingsdag wordt afgesloten met de vespers om 17.30 uur in de kathedraal. De herdenking is een initiatief van enkele rooms-katholieken en het aartsbisdom Utrecht.

Symposium
Sprekers op het symposium zijn dr. Marcel Gielis, FKT Universiteit van Tilburg (‘Adriaan van Utrecht / Hadrianus VI en de hervorming van Kerk en theologie’), dr. Michiel Verweij, Handschriftenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België (‘Adrianus VI en Erasmus van Rotterdam: aftasten in crisis’) en prof. dr. Martin Stone, van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, van de Katholieke Universiteit van Leuven (‘Adrianus van Utrecht en de transformatie van het laatmiddeleeuwse morele denken’).

Bron: http://www.katholieknederland.nl/

Nederlandse bisschoppen veroordelen Holocaust-ontkenning

Hilversum (Van onze redactie) 10 februari 2009 - De Nederlandse rk-bisschoppen willen spoedig een ontmoeting met de Joodse gemeenschap. Dat laten zij vandaag weten in een gezamenlijke verklaring, waarin zij opnieuw reageren op de commotie die de afgelopen weken is ontstaan na de opheffing van de excommunicatie van vier bisschoppen van de Priesterbroederschap Pius X. De grootste onrust is het gevolg van antisemitische en negationistische (Holocaust-ontkennende) uitlatingen van een van hen, Williamson.

Absurd, verwerpelijk en respectloos
De Nederlandse Bisschoppenconferentie, vandaag in vergadering bijeen, laat opnieuw weten dat de opvattingen en uitspraken van Williamson over de Shoah (de moord op de Joden door de nazi’s) 'absurd, verwerpelijk en respectloos' zijn. De bisschoppen nemen er 'onverkort en krachtig' afstand van.

Joodse gemeenschap diep gekwetst
De bisschoppen zeggen dat het hun pijn doet te zien dat 'door de uitspraken van Williamson de Joodse gemeenschap, ook in Nederland, tot in het diepst van haar ziel gekwetst is'. Tevens zeggen ze het 'ten zeerste' te betreuren dat door de kwestie-Williamson het in de voorbije decennia opgebouwde vertrouwen tussen de Joodse en katholieke gemeenschap onder druk is komen te staan. De sinds 1995 ingeslagen weg van leren en dialoog willen de bisschoppen echter voortzetten. Daarom nodigen zij de vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in Nederland uit voor een open gesprek. De bisschoppen hopen daarmee bij te dragen aan de bevestiging van het vertrouwen.

Geen rehabilitatie
In reactie op de steeds terugkerende misverstanden benadrukken de bisschoppen nogmaals dat intrekking van excommunicatie geen rehabilitatie is, maar een eerste stap om het gesprek met de priesterbroederschap mogelijk te maken. De bisschoppen ondersteunen de intentie van de paus om de dialoog te zoeken. Zolang echter de priesterbroederschap het Tweede Vaticaans Concilie niet volledig erkent, dus ook Dignitatis humanae over de godsdienstvrijheid en Nostra aetate, het document waarin de Kerk haar geestelijke verbondenheid met het Joodse volk uitspreekt, is er geen sprake van eenheid met de rooms-katholieke Kerk en blijft het de bisschoppen van de broederschap verboden bisschoppelijke taken uit te oefenen of een kerkelijk ambt te bekleden, aldus de verklaring. "Wat betreft de persoon van Williamson is blijkens de verklaring van 4 februari door de kardinaal-staatssecretaris van het Vaticaan namens de paus als extra voorwaarde gesteld dat hij publiekelijk en absoluut eenduidig zijn opvattingen herroept."

Zorg en pijn
De bisschoppen delen 'niet in de laatste plaats' ook de zorg en pijn die de affaire-Williamson in de katholieke geloofsgemeenschap teweeg heeft gebracht. "Veel mensen hebben de voorbije weken hun gevoelens hierover bij de bisschoppen kenbaar gemaakt. Aan hen willen de bisschoppen zeggen dat zij erop mogen vertrouwen dat de Kerk waarvan zij deel uitmaken geen ruimte laat voor antisemitisme. De bisschoppen roepen alle gelovigen op tot gebed voor de Joodse gemeenschap, voor de eenheid in de Kerk en voor paus Benedictus XVI, "opdat hij gesterkt wordt in zijn oprechte intentie om de Kerk te leiden in lijn met Vaticanum II", aldus het Nederlandse epicopaat.

Bron: www.katholieknederland.nl

Vaticaanstad viert 80ste verjaardag


Hilversum (ANP/EFE) 11 februari 2009 - De Status Civitatis Vaticanae (Staat van Vaticaanstad) bestaat vandaag tachtig jaar. De kerkelijke staat wijdt daaraan een tentoonstelling waarvoor de geheime archieven open zijn gegaan.

Verdrag van Lateranen

Zo wordt voor het eerst het originele exemplaar getoond van het Verdrag van Lateranen, dat op 11 februari 1929 werd getekend door de Italiaanse dictator Benito Mussolini en kardinaal Pietro Gasparri. Daardoor kreeg het Vaticaan voor het eerst sinds 1870 een onafhankelijke, soevereine staat terug. Het leger van het Koninkrijk Italië onder leiding van de legendarische vrijheidsheld Giuseppe Garibaldi had de pauselijke troepen op 20 september 1870 verslagen bij de slag van de Porta Pia. Italië lijfde Rome en de rest van de kerkelijke staat daarop in.

Absolute monarchie
De staat Vaticaanstad is het kleinste land ter wereld en het enige land dat minder dan een vierkante kilometer groot is. Het heeft amper duizend inwoners, met het hoogste percentage katholieken ter wereld: 100 procent. Het Vaticaan is het enige land zonder analfabeten en de laatste absolute monarchie van Europa: staatshoofd, regeringsleider, wetgever en opperste rechter is de paus. Tevens is hij opperbevelhebber van het oudste en kleinste leger ter wereld, de Zwitserse Garde (110 man).

Mussolini
In de tentoonstelling is de tafel te zien waarop Mussolini en Gasparri het 'Verdrag tussen de Heilige Stoel en Italië' tekenden. Ook worden kaarten en foto’s getoond van de infrastructuur van het Vaticaan, zoals het spoorwegstation en de musea. Ook bezittingen van pausen zijn te zien, zoals de vergulde telefoon van Pius XI en zijn Citroën uit 1926, waarin de kerkvorst op een houten troon zat. De tentoonstelling is te zien tot 10 mei.

Bron: www.katholieknederland.nl

Priester mag geregistreerd partnerschap handhaven

Hilversum (ANP/Van onze redactie) 11 februari 2009 - Priester Ruud Huysmans hoeft geen einde te maken aan zijn geregisteerd partnerschap met de theologe Freda Droës. Dat is het gevolg van de uitspraak van de kerkelijke rechtbank die zich met de zaak heeft beziggehouden. Dat heeft Huysmans’ advocaat Herman Bunjes aan het ANP meegedeeld.

Opdracht tot ontbinding
Bisschop Ad van Luyn van Rotterdam had Huysmans, priester van het bisdom en oud-voorzitter van de Raad van Kerken in Nederland, opdracht gegeven het partnerschap te ontbinden. Bij een weigering zou hij uit het priesterambt worden gezet.

Uitspraak onherroepelijk
De kerkelijke rechtbank oordeelde eind vorig jaar al dat Huysmans zich niet schuldig heeft gemaakt aan “een hem toerekenbare uiterlijke schending van de wet''. De uitspraak is onherroepelijk geworden, nu geen van beide partijen in beroep is gegaan.

Geregistreerd partnerschap
Huysmans en Droës sloten hun geregistreerd partnerschap in 2000. Zij wonen niet samen. Het geregistreerd partnerschap bood hem en Droës de zakelijke regeling die het best bij hun relatie paste.

Ongedaan maken
Van Luyn was het niet met Huysmans eens en gelastte hem het partnerschap ongedaan te maken. De priester diende inderdaad bij de burgerlijke rechter een verzoek tot ontbinding van het partnerschap in, maar die wees dat af. Daarop bracht Van Luyn de zaak voor de kerkelijke rechtbank.

Celibaat
De Kerk verbiedt priesters een geregistreerd partnerschap te sluiten. De Nederlandse bisschoppen verklaarden in 2001 dat het geregistreerd partnerschap formeel en spiritueel onverenigbaar is met de celibataire levensstatus. Het is een publiekrechtelijke, exclusieve relatievorm tussen twee personen, terwijl het celibaat dergelijke verbintenissen uitsluit.

Geen rechtsgrond
De Belgische kerkjurist Rik Torfs stelde vorig jaar bij de behandeling van de zaak voor de kerkelijke rechtbank dat het bevel van Van Luyn elke rechtsgrond miste. Huysmans was met terugwerkende kracht aangeklaagd, want de kerk had het geregistreerd partnerschap in 2000 nog niet voor priesters verboden.

Bron: www.katholieknederland.nl