woensdag 11 februari 2009

Nederlandse paus herdacht


Hilversum (Van onze redactie) 9 februari 2009 - Op 2 maart is het 550 jaar geleden dat Adriaan Florenszoon Boeyens, de latere paus Adrianus VI, als zoon van een scheepstimmerman in Utrecht werd geboren. De RK-Kerk in Nederland staat daar op 7 maart bij stil met een herdenkingsdag die begint met een eucharistieviering en eindigt met een symposium en het bidden van de vespers.

Zwaarmoedig en vroom
Adrianus werd op 9 maart 1522 tot paus gekozen. De gezondheid van paus Adrianus VI leed onder de druk van zijn zware ambt. Op 14 september 1523, na een pontificaat van net iets meer dan één jaar, stierf hij; volgens tijdgenoten ‘zoals hij geleefd had: vreedzaam, zwaarmoedig, vroom en heilig’.

Herdenking
Op zaterdag 7 maart vindt in Utrecht een herdenking plaats van de enige Nederlandse paus tot op heden. In de Catharinakathedraal gaat aartsbisschop Wim Eijk om 10.30 uur voor in een pontificale Hoogmis ter nagedachtenis. In de middag vindt een symposium plaats in het Academiegebouw van de Universiteit van Utrecht. De herdenkingsdag wordt afgesloten met de vespers om 17.30 uur in de kathedraal. De herdenking is een initiatief van enkele rooms-katholieken en het aartsbisdom Utrecht.

Symposium
Sprekers op het symposium zijn dr. Marcel Gielis, FKT Universiteit van Tilburg (‘Adriaan van Utrecht / Hadrianus VI en de hervorming van Kerk en theologie’), dr. Michiel Verweij, Handschriftenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België (‘Adrianus VI en Erasmus van Rotterdam: aftasten in crisis’) en prof. dr. Martin Stone, van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte, van de Katholieke Universiteit van Leuven (‘Adrianus van Utrecht en de transformatie van het laatmiddeleeuwse morele denken’).

Bron: http://www.katholieknederland.nl/

Geen opmerkingen: