BRUSSEL - De katholieke kerk in Kenia gaat steeds meer gebukt onder de gevolgen van de burgeroorlog. Het bisdom Nakuru moest deze week verschillende medewerkers evacueren uit de gebieden die getroffen zijn door het politiek‑etnische geweld.
De voorbije dagen lanceerde de trappistenabdij van Onze‑Lieve‑Vrouw van de Overwinning in Oost‑Afrika een oproep tot gebed. De abdij wordt sinds zaterdag belegerd door bendes: ‘Zeshonderd vluchtelingen, onder wie 125 gezinnen, zochten bescherming in onze abdij. Deze mensen behoren tot de volksgroepen van de Kikuyu’s en Kissi’s,’ zo liet men weten
Wereldwijd groeit de solidariteit met de kerken in Kenia. Dat uit zich niet alleen in financiële steun voor hulpprojecten van organisaties zoals Caritas. Inmiddels is een delegatie van de Wereldraad van Kerken afgereisd voor een solidariteitsbezoek aan de kerken in Kenia. Dr Samuel Kobia, algemeen secretaris van de Wereldraad en zelf afkomstig uit de Oost‑Afrikaanse staat verklaarde bij die gelegenheid dat Kenia nauwelijks nog te herkennen is in de talrijke gevallen van geweld en vernieling. Ik hoop dat het land de huidige crisis te boven komt en dat de kerken daartoe een belangrijke bijdrage kunnen leveren.
aangeleverd door Toon van Dongen
donderdag 31 januari 2008
Burgeroorlog in Kenia treft ook kerken
Posted by Rutzen Lucas at 31.1.08 0 comments
Zuid Afrikaanse kerkleiders geloven niet in eerlijke verkiezingen in Zimbabwe
KAAPSTAD - Zuid‑Afrikaanse kerkleiders geloven niet dat de komende presidentsverkiezingen in Zimbabwe eerlijk zullen verlopen. Mgr. Kevin Dowling, katholieke bisschop van Rustenburg: De Zimbabwaanse president weet dat hij zijn zin kan doen. Hij heeft de veiligheidstroepen aan zijn zijde en de oppositie geniet onder de huidige wetten geen enkele bescherming. Mugabe hoeft geen enkele toegeving te doen. Onlangs vroeg de democratische oppositie in Zimbabwe dat de voor maart geplande verkiezingen worden uitgesteld tot juni. Zij dringt erop aan dat een nieuwe grondwet, die de mensenrechten beschermt, nog vóór die verkiezingen van kracht wordt. De Zuid‑Afrikaanse president Mbeki gaf intussen zijn bemiddelingspogingen tussen de Zimbabwaanse regering en oppositie op. Volgens mgr. Dowling is president Mugabe volstrekt ongeloofwaardig geworden voor de internationale gemeenschap: ‘Hij lijkt niet van plan betekenisvolle veranderingen door te voeren, die meer stabiliteit kunnen brengen in het land.
aangeleverd door Toon van Dongen
Posted by Rutzen Lucas at 31.1.08 0 comments