dinsdag 25 december 2007

Bon Pasku

Pasku ta e milager di e amor di un Dios ku ta infinito i ta bira mucha indefenso. Pasku ta e enkuentro entre lo inmenso i lo chikí, entre omnipotente i debilidat. Pasku ta kere den bida, pasobra Dios a pone su mes p’e. Pasku ta tuma e Dios ku ta nase i kuid’é den esnan mas pober. Pasku ta mira, skucha i mishi ke Dios eterno ku a bira karni, ku ke pa yam’é Emanuel (Dios ku nos).Pasku ta alegrá i asosiá bo mes ku e kantá aki:
"Gloria a Dios den altura i pas na mundu pa e hendenan ku ta agradá Dios.

Kardinaal Lorscheider overleden

BRASILIA - De bekende Braziliaanse kardinaal en aartsbisschop‑emeritus van Aparecida, Alfonso Lorscheider, is overleden. De aartsbisschop was begin december met hartproblemen opgenomen in het ziekenhuis.
Kardinaal Lorscheider was van 1971 tot 1979 voorzitter van de Braziliaanse bisschoppen-conferentie en van 1973 tot 1979 voorzitter van de Raad van Latijns‑Amerikaanse bisschoppen CELAM. In beide hoedanigheden was hij een pleitbezorger van de voorkeursoptie voor de armen.
Alfonso Lorscheider werd in 1923 in het Braziliaanse Picado Geraldo geboren. In 1946 trad hij toe tot de franciscanen en twee jaar later werd hij tot priester gewijd. Vanaf 1958 gaf hij les in Rome en in 1962 werd hij door paus Johannes XXIII tot bisschop van Santo Angelo benoemd. In 1973 werd hij aartsbisschop van Fortaleza en in 1995 werd hij benoemd tot aartsbisschop van Aperacida in Sao Paolo. Paus Paulus VI creëerde hem in 1976 kardinaal. De Braziliaanse kardinaal bouwde in de loop der jaren een grote faam op als verdediger van de mensenrechten.
Hij werd beschouwd als een voorvechter van de bevrijdingstheologie en een van de meest invloedrijke kardinalen. Hij behoorde tot de groep bisschoppen die koos voor de armen. Andere bekende bisschoppen uit die tijd zijn Dom Helder Camara en kardinaal Arns, ook een Franciscaan. Bisschop Pedro Casaldaliga, die nog in leven i, behoort daartoe. Van El Salvador is zeer bekend aartsbisschop Oscar Romero.


aangeleverd door Toon van Dongen