zondag 19 oktober 2008

Harde kritiek episcopaat Venezuela op Chavez

Hilversum (RadVat/KNA/DPA) 19 oktober 2008 - De bisschoppen van Venezuela hebben onlangs keiharde kritiek geleverd op president Hugo Chavez en zijn regering. In een slotverklaring na een buitengewone assemblee van de Venezolaanse bisschoppenconferentie vegen ze de vloer aan met het regeringsbeleid. Vooral de toenemende staatscontrole op het burgerlijk leven is de bisschoppen een doorn in het oog.

Teveel macht
De linkspopulistische regering-Chavez heeft teveel macht, vinden de bisschoppen. Zij bekritiseren vooral de nieuwe maatregelen betreffende de openbare orde, waardoor de burgerrechten in Venezuela volgens hen worden uitgehold. De bisschoppen herinneren eraan dat het parlement het wetsvoorstel voor deze maatregelen in meerderheid reeds heeft afgewezen.

Criminaliteit
De kerkherders achten Chavez verantwoordelijk voor de heersende maatschappelijke onrust. Zij maken zich grote zorgen over de snel toenemende criminaliteit, die een klimaat van onveiligheid geschapen heeft. Zowel het aantal moorden, ontvoeringen en roofovervallen zijn de laatste jaren fors gestegen, aldus de verklaring.

Pluralisme

De bisschoppen hopen dat de verkiezingen op 23 november de politieke toestand in het land structureel zullen veranderen. Wat volgens de Kerk hoognodig is zijn decentralisatie, pluralisme, verzoening en civiele vrede.


Bron: www.katholieknederland.nl