vrijdag 10 juli 2009

Obama begroet paus




Vanmiddag heeft de Amerikaanse president Barack Obama in het Vaticaan een bezoek gebracht aan paus Benedictus XVI.

Hartelijk

Benedictus en Obama wisselden enkele hartelijke woorden voor het oog van de camera. Het gesprek zette zich daarna voort achter gesloten deuren.

Geschenken
Na afloop boden de Amerikaanse president en first lady Michelle Obama de paus enkele geschenken aan, waaronder de stola van de heilige John Neumann (1811-1860), de eerste heiligverklaarde Amerikaanse bisschop.

L’Aquila

Obama bracht zijn bezoek aan de paus na afloop van de G8-top die gehouden werd in de Italiaanse stad L’Aquila.

Bron: http://www.katholieknederland.nl/

Vaticaan ziet meer in Obama dan bisschoppen VS

Sinds zijn verkiezing is de Amerikaanse president Obama aanzienlijk welwillender behandeld door de paus en het Vaticaan dan door de rk-bisschoppen in zijn eigen land, zo stelt The New York Times (NYT).

Warm welkom door paus
In een gisteren verschenen achtergrondartikel wordt gesproken over een ‘kille ontvangst’ door de bisschoppen, tegenover een te verwachten ‘veel warmere verwelkoming’ vandaag door Benedictus XVI.

Vijandig
De Amerikaanse bisschoppen hebben herhaaldelijk en in vijandige bewoordingen Obama’s standpunten inzake abortus, geboortebeperking en stamcelonderzoek veroordeeld. Direct na zijn aantreden waarschuwden zij in een brief dat zijn “agressieve abortuspolitiek door velen zou worden gezien als een aanval op hun recht op de vrije uitoefening van hun geloof”.

Dubbele felicitatie
Het Vaticaan stuurde Obama direct na zijn verkiezing een felicitatietelegram. Volgens experts is dit een hoogst ongebruikelijk gebaar, aangezien doorgaans wordt gewacht tot de inauguratie. Bij laatstgenoemde gelegenheid arriveerde nog een telegram uit Rome, gevolgd door een telefoongesprek op initiatief van de paus.

Vereende krachten
Inmiddels lijken zowel de paus als de president te erkennen dat zij, ondanks hun verschillen, de mogelijkheid hebben om hun krachten te verenigen op het gebied van internationale kwesties die voor beiden hoge prioriteit hebben: Israël en de Palestijnen, klimaatverandering, nucleaire ontwapening, hulp aan arme landen en immigratiehervorming.

Gezamenlijk abortusbeleid
Sommige Vaticaanse functionarissen hebben zelfs aangegeven open te staan voor Obama’s initiatief om te streven naar een gezamenlijk beleid dat beoogt abortussen sterk in aantal te verminderen in plaats van te verbieden. Pro-life activisten vinden deze benadering verwerpelijk.

Eén paus, 290 bisschoppen

Bisschop William F. Murphy, de voorzitter van de bisschoppelijke commissie voor binnenlands beleid, zegt in de NYT dat het verschil in benadering tussen het Vaticaan en de bisschoppenconferentie mogelijk voortkomt uit het feit “dat er 290 Amerikaanse bisschoppen met verschillende meningen zijn, en maar één paus”. “We willen geen gevecht met de president”, aldus Murphy. “We willen met hem samenwerken, maar we moeten wel helder zijn wanneer zijn voorstellen ingaan tegen zaken waar wij als katholieken voor staan.”

Bron: www.katholieknederland.nl