vrijdag 15 augustus 2008

Ex-bisschop Lugo geïnaugureerd als president Paraguay


Hilversum (Van onze redactie) 15 augustus 2008 - Fernando Lugo Méndez, de voormalige bisschop van San Pedro, is vandaag geïnaugureerd als president van Paraguay. Leiders uit onder meer Argentinië, Chili, Ecuador en Venezuela woonden de plechtigheid bij.

Schorsing
Lugo werd in 1994 bisschop van San Pedro, maar nam negen jaar later ontslag omdat hij als politicus de armen wilde helpen. De paus weigerde destijds het ontslag te aanvaarden. Wel werd hij als bisschop geschorst. Desondanks stelde Lugo zich eerder dit jaar verkiesbaar voor het presidentschap. Op 20 april werd hij verkozen.

Kerkelijk verbod
Omdat Lugo op het moment van zijn verkiezing officieel nog bisschop was, was hij formeel gebonden aan het kerkelijk verbod op het bedrijven van politiek. Paus Benedictus XVI onthief Lugo op 30 juli van zijn bisschoppelijke plichten zodat hij het presidenteel ambt op zich zou kunnen nemen zonder zich aan een kerkelijke misdrijf schuldig te maken.

Uitdagingen
Er staan de kersverse president Lugo een aantal forse uitdagingen te wachten: van elke tien Paraguayanen leven er vier onder de armoedegrens; een groot deel van de bevolking is analfabeet; en het land kent maar liefst 300.000 landloze boeren. Op dit moment is een kleine, rijke elite nog eigenaar van een meerderheid van de landbouwgrond. Lugo heeft beloofd om landhervormingen door te voeren.

Bron: www.katholieknederland.nl