maandag 9 juni 2008

Bisschop verbiedt huwelijk impotente man

Hilversum (Van onze redactie) 9 juni 2008 - Een Italiaans paar mag van de plaatselijke bisschop niet voor de kerk trouwen, omdat de man als gevolg van een auto-ongeluk onvruchtbaar is geworden. Impotentie tot geslachtsgemeenschap is volgens bisschop Lorenzo Chiarinelli van Viterbo een beletsel voor een geldig huwelijk.

Leven
Het paar uit Viterbo is eergisteren voor de wet getrouwd. De pastoor zegende bij die gelegenheid de trouwringen. “De zegen is in de bijbel altijd verbonden aan de gave van het leven”, zegt pastoor Gianni Carparelli vandaag in de krant Il Messaggero. De 26-jarige bruidegom raakte als gevolg van een auto-ongeluk verlamd aan het onderlijf.

Geen keus
Het bisdom heeft in twee communiqués benadrukt hoezeer het verbod bisschop Chiarinelli persoonlijk aan het hart gaat. Hij zou geen andere keus hebben gehad. Volgens woordvoerder Salvatore de Ciuco is een priester niet gerechtigd een huwelijk in te zegenen als er een beletsel is dat dat verbond bij voorbaat ongeldig maakt. Dat zou hier het geval zijn, al wil het diocees geen bijzonderheden verstrekken.

Wetboek
Het bisdom Viterbo beroept zich op de voorschriften van het kerkelijk wetboek. Dat bepaalt in canon 1084 dat voorafgaande en blijvende impotentie tot geslachtsgemeenschap het huwelijk krachtens zijn aard zelf ongeldig maakt.

Gehandicapten
Het bisdom wil om redenen van privacy geen bijzonderheden verstrekken over de weigering van het kerkelijk huwelijk. Het besluit van de bisschop heeft tot publieke verontwaardiging geleid in het Midden-Italiaanse stadje. Het diocees benadrukt dat het onderhavige besluit geen algeheel verbod op een kerkelijk huwelijk voor gehandicapten impliceert, zoals verscheidene Italiaanse media meldden.

Harteloos
Veel commentatoren noemen de opstelling van de Kerk harteloos. Maar volgens het bisdom gaat het niet om het ‘hart’, maar het goddelijk plan met het huwelijk tussen man en vrouw. Dat is de mens door het evangelie overgeleverd. En de vruchtbaarheid is daarvan nu eenmaal een wezenlijk element, vindt de bisschop.

Het hart doorboren
Natuurlijk is het een schrijnende zaak, stelt het bisdom in een communiqué. Maar de mens kan in het leven niet altijd zijn hart volgen. Hij moet proberen zich te conformeren aan het plan van God, de hoogste maat van liefde, al kan die “ons hart doorboren”, leert het bisdom. “Juist dan – en ondanks de bitterheid – wordt onze liefde groter”, weet het diocees.