maandag 13 oktober 2008

Paus legt pedofiele priester huisarrest op

Hilversum (Van onze redactie) 13 oktober 2008 - Paus Benedictus XVI heeft de Italiaanse priester Lelio Cantini weggezonden uit de clericale staat en hem huisarrest opgelegd wegens jarenlang seksueel misbruik van onder meer minderjarigen en biechtelingen. Dat heeft kardinaal Ennio Antonelli bekendgemaakt.

Geheim
De 85-jarige priester werd in 2005 in het geheim geschorst door aartsbisschop Antonelli van Florence. Een jaar later werd Cantini – eveneens heimelijk - door de Vaticaanse Congregatie voor de Geloofsleer gestraft met een vijf jaar durend verbod op biechthoren en het openbaar voorgaan in de eucharistie. Verder moest Cantini een bedrag schenken aan een goed doel en iedere dag Boetepsalm 51 reciteren.

Onthullingen
Het uitlekken van de geheime bestraffing leidde vorig jaar tot hevige beroering onder slachtoffers van Cantini die streden voor een publieke veroordeling. Media-aandacht voor het seksschandaal leidde tot nieuwe onthullingen. Tot dan toe onbekende slachtoffers die ten tijde van het seksueel misbruik minderjarig waren, meldden zich bij justitie. De Congregatie voor de Geloofsleer stelde daarop een aanvullend onderzoek in.


Gods bedoeling

In het nader onderzoek heeft het Vaticaan vastgesteld dat de priester jarenlang minderjarigen heeft misbruikt, biechtelingen heeft misleid en gelovigen heeft gehersenspoeld. Hij overtuigde minderjarigen ervan dat de seksuele handelingen die hij met hen verrichte Gods bedoeling waren.

Huisarrest
De paus heeft Cantini per decreet uit de clericale staat weggezonden. Dat betekent dat hij niet langer de aan het priesterambt verbonden rechten mag uitoefenen. Ook is hij niet langer gebonden aan enige verplichting van de clericale staat, met uitzondering van de celibaatsverplichting. De paus heeft de priester verder huisarrest opgelegd met ondertoezichtstelling. De priester mag alleen bezoek ontvangen na goedkeuring van de aartsbisschop van Florence. Als Cantini toch kans ziet zich aan het huisarrest te onttrekken, wordt hij van rechtswege geëxcommuniceerd.

Bron: www.katholieknederland.nl