vrijdag 4 april 2008

Optimismo

Abo ta den un mundu problemátiko difikultatnan ta bo tras. Mas, di no ser optimista no ta dependé di sirkunstansianan eksterno, sino di bo posishon frente problema, konflikto i difikultatnan.
Kultivá e posishon di bo mes i kustumbrá bo mes pa imaginá na un manera bibu e posibilidatnan di abundansia di biennan satisfakshon i éksito.
Superá pesimismo i su efektonan teribel, imaginando semper lo mihó p'abo i trahando na un manera tenas mente pa logr’é.
Pone tur e potensial di bo mente i di bo fe den e ousilio di Dios, na servisio di bo progreso integral i na yudansa di esnan den mas nesesidat.
Optimismo ta e fuente eterno den kua bo por sasia bo set di tur lo positivo di bida.

Gra Baq

Grootste zorgen Antilliaanse bisschoppen: roepingencrisis en ‘evangelicals’

ROME - Het gebrek aan roepingen is de grootste zorg van de bisschoppen van de Antillen. Dat zegt mgr. Lawrence Aloysius Burke, aartsbisschop van Kingston (Jamaica) in een interview met de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano.

De Antilliaanse bisschoppenconferentie brengt deze dagen zijn vijfjaarlijkse bezoek (ad Limina Apostolorum) aan de paus en de Romeinse curie. De Antilliaanse kerkprovincie bestaat uit 21 bisdommen, waaronder Paramaribo (Suriname) en Willemstad/Oranjestad (Nederlandse Antillen en Aruba). Naast de roepingencrisis zien de bisschoppen van de Antilliaanse kerkprovincie de ongelijksoortigheid van het kerkelijk landschap in hun territorium als een voornaam probleem. In enkele bisdommen vormen de katholieken een meerderheid, in andere een grote minderheid van de bevolking. De Antilliaanse kerkprovincie omvat verder onder meer de bisdommen van Jamaica, Bermuda, de Bahama’s en Guyana. De bisschoppen van de Antillen hopen van de paus ‘inspiratie en gevoel van eenheid’ te ontvangen, zegt mgr. Burke, voorzitter van de bisschoppenconferentie.

De tweede belangrijkste uitdaging , aldus mgr. Burke, waar we voor staan is de invloed van de grote verscheidenheid van kleine kerken. Deze duidt men doorgaans aan als evangelische- en pinksterkerken. .