BAGDAD - De vrijlating van de ontvoerde aartsbisschop Paulos Faraj Rahho is een topprioriteit voor de Irakese regering. Dat heeft premier Nuri al-Maliki verklaard. De Chaldeeuwse aartsbisschop van Mosul werd vijf dagen geleden gekidnapt tijdens het verlaten van de kerk waarin hij een gebedsdienst had geleid. Zijn chauffeur en twee bodyguards werden bij die ontvoering doodgeschoten.
Diep ongelukkig
De premier heeft de minister van Binnenlandse zaken en alle veiligheidsmedewerkers in de provincie Ninevé bevolen de zaak op te lossen en er voor te zorgen dat de bisschop zo snel mogelijk vrij komt, zo staat in een persbericht van de premier.
Op 1 maart verzocht de VN-gezant voor Irak de door sjiitische moslims gedomineerde regering haar pogingen de veiligheid van religieuze minderheden te garanderen’te verdubbelen’, en later riep de paus op tot de vrijlating van de ontvoerde aartsbisschop. Kardinaal Emmanuel III Delly, de Chaldeeuwse patriarch van Bagdad en spiritueel leider van de Irakese rooms katholieken, bekritiseerde de regering al eerder: Bagdad zou volgens de prelaat te weinig doen aan de vervolging van christenen.
Volgens het persbericht is de premier ‘diep ongelukkig’ over de ontvoering en houdt hij de situatie scherp in de gaten. ‘De christenen vormen één van de hoekstenen van de Irakese samenleving en kunnen nooit gescheiden worden van haar bevolking en beschaving,’ aldus Maliki. ‘Een aanval op haar zonen is een aanval op alle Irakezen.’
De politie heeft nog geen details vrijgegeven over wie vermoedelijk verantwoordelijk is voor de ontvoering. Mosul is volgens Amerikaanse legerofficieren echter de laatste stad in handen van Al Qaida in Irak en het centrum van de Irakese activiteiten van de terreurgroepering.
Vier ritussen
In Irak zijn vier rooms-katholieke geloofsgenootschappen: die van de Chaldeeuwse ritus, van de Syrische ritus, van de Armeense ritus en van de Latijnse ritus. Alle hebben ze hun eigen hiërarchie en eredienst. Zo heeft Bagdad vier katholieke aartsbisschoppen; Mosul heeft er twee, een Chaldeeuwse en een Syrische. De Chaldeeuwen vormen de grootste christelijke gemeenschap in Irak. Christenen vormen in totaal ongeveer drie procent van de Irakese bevolking.
woensdag 5 maart 2008
Vrijlating aartsbisschop Rahho topprioriteit Irakese regering
Posted by Rutzen Lucas at 5.3.08 0 comments
Abonneren op:
Posts (Atom)