woensdag 27 februari 2008

Bo por

Si bo tin sufisiente fe den bo mes i den bo donnan, atributo i kapasidat...
Si bo ta perseverá ku pasenshi i disiplina...
Si bo ta traha ku entusiasmo i perseveransia... bo por logra tur kos.
Kana bai na bo ophetivo ku e sertesa di ku bo por hasié

Filippijnse president krijgt laatste kans van bisschoppen bij uitbannen corruptie

MANILLA – Het invloedrijke bisschoppencollege van de Filippijnen heeft dinsdag fel uitgehaald naar de regering vanwege de diepgewortelde corruptie binnen het ambtenarenapparaat. De bisschoppenconferentie vindt het echter niet nodig dat dit corruptieschandaal leidt tot het aftreden van president Gloria Macapagal Arroyo. In eerste instantie hadden de bisschoppen haar verantwoordelijk gesteld voor dit schandaal. De Filippijnse bisschoppenconferentie had tien uur crisisberaad nodig om tot het besluit te komen dat de president aan kan blijven. Onderwerp van gesprek op dit beraad was welke houding men moest aannemen met betrekking tot deze politieke crisis in het land. Na tien uur vergaderen liet de bisschoppenconferentie weten dat zij niet zal oproepen tot het aftreden van de president. Ondertussen betuigde het leger in de straten van Manilla zijn trouw aan president Arroyo. Daarmee stede het leger zich vierkant op tegen de burgers die het aftreden van Arroyo eisen.

Integriteit herstellen
De bisschoppen van de Filippijnen spelen een belangrijke rol bij de organisatie van geweldloze protesten tegen de machthebbers. De afgelopen twintig jaar hebben door de bisschoppen gesteunde protestacties de kop gekost van zeker twee presidenten .
We veroordelen ten strengste de voortdurende corruptiecultuur van de bovenste tot de onderste tree van de sociale en politieke ladder, zo lieten de bisschoppen weten in een communiqué. We moeten de waarheid zoeken en de integriteit herstellen. We zijn ervan overtuigd dat de zoektocht naar waarheid te midden van aantijgingen en beschuldigingen vastberaden en meedogenloos moet zijn.
De bisschoppen hebben president Arroyo en haar regering opgeroepen omkoperij te bestrijden ‘waar het ook wordt aangetroffen’. Tevens willen de bisschoppen dat Arroyo de restricties opheft die het hoge ambtenaren onmogelijk maakt zonder haar toestemming te getuigen in corruptiezaken . Het besluit van de bisschoppen betekent dat men de president een laatste kans geeft om haar goede wil te tonen.