dinsdag 15 januari 2008

Keniase kerk vraagt steun en gebed voor tienduizenden vluchtelingen en gedupeerden

NAIROBI - De katholieke Kerk in Kenia heeft uitdrukkelijk steun uit het buitenland gevraagd voor de hulpverlening aan de honderdduizenden die voor het politieke geweld in het land op de vlucht zijn. Ook zijn alle gebeden welkom. Zo’n 250.000 mensen leven in erbarmelijke omstandigheden, vaak onder de blote hemel, in de zwaarst getroffen gebieden zoals de provincies van Nyanze, de Rift Vallei, de kuststreek en Nairobi, zegt mgr. Maurici Crowley, de bisschop van Kitale. We verstrekken melk, babyvoeding en kleding in dertien vluchtelingenkampen. Het bisdom Nakuru heeft 200.000 euro nodig voor voedsel en andere levensnoodzakelijke goederen. Vele vluchtelingen uit andere delen van het land werden hier gedumpt. Het bisdom moest maar voor ze zorgen, zegt de diocesane coördinator Ernest Murimi. Pater Ogambi uit Kisumi zegt dat vijfduizend mensen hun baan dreigen te verliezen als gevolg van de plunderingen. In de kathedraal van Eldoret en enkele omliggende parochies zochten vijftugduizend ontheemden een veilig onderkomen. Kerkelijke solidariteit is er alvast uit omliggende landen als Tanzania, Ethiopië en Eritrea. Kardinaal Njue uit Tanzania sprak zijn geestelijke verbondenheid uit met de Keniase katholieken.
Dit geweld is meer dan een botsing tussen politieke kandidaten en hun volgelingen. De basis hiervan is gelegd in het immorele gedrag van leiders tijdens de voorbije jaren. Samuel Kobia, algemeen secretaris van de Wereldraad van Kerken en geboren in Kenia, onderstreepte in een gesprek met Radio Vaticaan de belangrijke rol die de kerken kunnen vervullen bij het conflict in Kenia: Christenen vormen de meerderheid van de bevolking, behalve in Noord‑Kenia en enkele kuststreken, waar overwegend moslims wonen. Ik heb kerkelijke verantwoordelijken opgeroepen hun etnische afkomst terzijde te schuiven, om dit land een catastrofe te besparen, aldus de WvK-secretaris.

aangeleverd door Toon van Dongen

Nog ongeveer vierduizend gegijzelden in FARC-handen: Colombiaanse bisschoppen: Vrijlating gijzelaars is morele plicht

BOGOTA - De vrijlating van Carla Rojas en Consuelo González, jarenlang gegijzeld door de Colombiaanse rebellen is een kwestie van elementaire mensenrechten. Uiteraard zijn wij zeer tevreden en aangedaan, aldus een verklaring van de secretaris van de bisschoppen, mgr.Fabian Marulanda als secretaris van het Colombiaanse episcopaat. Dit toont dat de gijzelaars met wat goede wil kunnen vrijkomen. Wij hopen dat alle gijzelaars weldra vrijgelaten worden. Het FARC moet luisteren naar de schreeuw van het Colombiaanse volk, van bevriende regeringen en van de hele wereld. Zo vervolgde de bisschop. Niemand keurt ontvoeringen goed. Het FARC moet beseffen dat deze weg tot niets leidt. Hij benadrukte dat de Colombiaanse kerk zich uit humanitaire overwegingen zal blijven inzetten voor de vrijlating van alle gijzelaars. Onze bemiddeling vindt niet plaats op verzoek van de regering, maar omdat ze deel uitmaakt van onze zending. De kerk zet zich in voor verzoening en probeert alle Colombianen te helpen in vrede samen te leven. Momenteel worden naar schatting vierduizend mensen door de linkse rebellen gegijzeld. De bekendste is senatrice Ingrid Betancourt.

aangeleverd door Toon van Dongen