dinsdag 15 april 2008

Pausmobiel mag heilig honkbalgras niet op

Hilversum (Daily Mail/Van onze redactie) 15 arpil 2008 - Als paus Benedictus XVI aanstaande zondag in Yankee Stadium arriveert voor de mis zal hij te voet het podium moeten bestijgen. Honkbalteam de New York Yankees is bang dat de pausmobiel het gras te erg zal beschadigen, en woordvoerders van het stadion hebben het Vaticaan daarom te verstaan gegeven dat het gepantserde voertuig het ‘heilige gras’ van het honkbalstadion niet op mag. ErerondjeDe witte pausmobiel zal in plaats van op het gras een ererondje rijden langs de rand van het stadion. Zestigduizend gelovigen zullen de mis vieren in het Yankee Stadium, waar over het tweede honk een speciaal podium voor de paus is opgericht. De stadionmis is het laatste grote evenement van het pauselijk bezoek aan de VS.

Paus schaamt zich diep voor seksueel misbruik

Vanuit het pauselijk vliegtuig (door onze verslaggever Stijn Fens) 15 april 2008 - Paus Benedictus XVI schaamt zich diep voor seksueel misbruik door geestelijken. Het is ‘een groot lijden, ook voor mij persoonlijk’. Dat zei hij zojuist tegenover de met hem meereizende pers aan boord van zijn vliegtuig naar Amerika.

Schaamte
"We schamen ons diep en we zullen er al het mogelijk aan doen dat dit in de toekomst nooit meer gebeurt”, aldus Benedictus. De paus verklaarde verbijsterd te zijn toen hij voor de eerste keer van het schandaal hoorde. Het grootschalige misbruikschandaal kwam in 2001 in het Amerikaanse aartsbisdom Boston aan het licht. Het schandaal breidde zich vervolgens als een olievlek uit over andere Amerikaanse en andere bisdommen.

Screening
De paus vindt dat seksueel misbruik door geestelijken op drie fronten bestreden moet worden: door samenwerking met justitie, door intensieve pastorale hulp aan slachtoffers en door screening van seminaristen. Benedictus zei liever weinig goede priesters dan veel slechte priesters te hebben.

Geweldig land
Benedictus ziet uit naar zijn bezoek aan de VS. Hij noemde de Verenigde Staten van Amerika een geweldig land, waarvoor hij veel bewondering heeft. Amerika is volgens de paus een ‘lekenstaat, met een groot moreel besef’ en ‘zeer betrokken op het geloof’. Het in de VS bestaande model inzake religie en politiek is ‘waardig’ om ook in Europa gehanteerd te worden, aldus Benedictus.

Shepherd One
De paus reist op dit moment met vlucht AZ04000 van Alitalia. Het toestel heet de Sestriere. In luchtvaartkringen wordt dit toestel ook wel de Shepherd One genoemd. Het gezelschap dat met de paus meereist bedraagt ongeveer 120 personen.