dinsdag 18 december 2007

Orashon pa Pasku di Nasementu

Tata selestial, di nobo ta yega e dia aki i ta koroná un aña mas ku pas i bon boluntat.
Yuda nos kòrda dor ta debí na nasementu di Hesus p'asina nos partisipá dje kanto di e angelnan, e alegria dje wardadónan i adorashon dje Magonan.
Sera portanan di odio i habri esnan di amor pa hinter mundu.
Manda bondat den kada regalu bon deseonan den saludonan di Pasku di Nasementu.
Libra nos di malu pa medio dje bendishon di Hesukristu i siña nos na ser alegre i limpi di kurason.
Ku den mainta di Pasku di Nasementu nos ta alegrá nos mes di ta Bo yunan i den anochi nos drumi yen di gratitut, pordonando i ser pordoná, dor di amor na Hesus.
Amèn.

Henry Van Dyke

Meer dan twee miljoen pelgrims op bedevaart naar Mekka

MEKKA - Tussen de twee en drie miljoen pelgrims zijn in Saudi‑Arabië voor de hadj, de islamitische bedevaart waarmee de ‘afscheidsbedevaart’ van de profeet Mohammed in zijn laatste levensjaar wordt herdacht. De bedevaart naar Mekka is een van de vijf belangrijke verplichtingen in de islam. Iedere moslim, die daartoe de financiële middelen heeft, moet minstens één keer in zijn leven op bedevaart. Zoals de traditie dat wil, ging de hadj van start met een bezoek aan de grote moskee, waar ook de Kaäba is te vinden (de zogeheten zwarte steen). De pelgrims blijven dan de hele dag in Mina voor gebed en bezinning. De volgende dag brengt de tocht hen naar de Afatberg, waar ze om Allahs vergiffenis vragen.
Net zoals de vorige jaren werden extra veiligheidsmaatregelen genomen. Prominent daarin zijn de brandwerende tenten. In 1997 kostte een brand in Mina aan 340 mensen het leven. Daarbij raakten vijftienhonderd mensen gewond. Op 20 december komt met het Offerfeest, een einde van de hadj.

aangeleverd door Toon van Dongen