dinsdag 4 maart 2008

Vaticaan keurt Mohammed-cartoons af evenals aanvallen op Islam en godsdiensten

ROME - Het Vaticaan keurt de cartoons af die de spot drijven met de profeet Mohammed. Ook het groeiend aantal aanvallen op de islam en zijn profeet en andere aanvallen op godsdiensten in het algemeen worden afgekeurd. Dat blijkt uit de slotverklaring van de jaarlijkse ontmoeting tussen vertegenwoordigers van het Vaticaan en de Al-Azhar universiteit in Caïro, Egypte, die afgelopen week werd gehouden.

Aanvallen
In de gezamenlijke verklaring van het Vaticaan en Al-Azhar staat: Het comité veroordeelt ten stelligste het opnieuw publiceren van beledigende cartoons en het stijgend aantal aanvallen op de islam en zijn profeet, evenals andere aanvallen op godsdiensten. Beide partijen vragen de massamedia om vrijheid van meningsuiting niet te beschouwen als voorwendsel om godsdiensten, overtuigingen, religieuze symbolen en alles wat verder heilig wordt beschouwd te beledigen. De massamedia worden gevraagd zich te verzetten tegen extremisme en wederzijdse acceptatie en respect voor iedereen, ongeacht religie, te stimuleren.
Alle godsdiensten dienen de waarde en eer van de menselijke persoon te respecteren, ongeacht ras, kleur, religie of overtuiging, en iedere aanslag op de persoonlijke integriteit, eigendom en eer dient veroordeelt te worden, zo luidt één van de aanbevelingen. De deelnemers erkennen het belang van meer kennis over elkaar en van de zoektocht naar de overeenkomsten tussen de twee godsdiensten, als basis voor een verdere samenwerking en betere relaties.

Interreligieuze dialoog
De bijeenkomst in Caïro betrof de jaarlijkse vergadering van de gezamenlijke commissie voor dialoog van Al Azhar en de Raad voor Interreligieuze dialoog van het Vaticaan. Al Azhar is de meest vooraanstaande islamitische onderwijsinstelling ter wereld. De Vaticaanse delegatie werd geleid door kardinaal Jean-Louis Tauran. In de slotverklaring roept men de woorden van paus Benedictus XVI in herinnering (zijn toespraak tot de ambassadeur van Marokko bij het Vaticaan, 20 februari 2006), dat om vrede en begrip tussen volkeren en mensen te bevorderen, het noodzakelijk is dat godsdiensten en symbolen worden gerespecteerd en dat gelovigen niet het slachtoffer worden van provocaties die schade berokkenen aan het religieuze betrokkenheid en gevoelens.