dinsdag 4 december 2007

Humor

Desaroyá e sentido di humor. Mas, no tur kos ta konta un chiste i provoká harimentu.
Étika di bon humor ta eksigí pa bo evitá na deskualifiká i menospresiá hende.
Ningun hende tin derecho pa redikulisá òf mortifiká su semehante.
Kada persona ta suheto di dignidat humano, kualkier ku sea su posishon sosial, su situashon ekonómiko òf su aspekto físiko.
Ta kumbiní bo hari ku otronan; pero ta inhumano si hari nan.
Yora, i lo bo yora bo so.
Hari anto hopi lo hari huntu ku bo!

Paus: wetenschap kan de mens niet verlossen

ROME - De mensheid zonder geloof in God blijft verstoken van echte hoop. De wetenschap heeft veel gedaan voor de mensheid maar kan haar onmogelijk verlossen, dat kan alleen God, aldus de paus in een toelichting op zijn nieuwe encycliek over de hoop. Spes salvi..
De ontwikkeling van de moderne wetenschap heeft steeds meer het geloof en de hoop naar de private en individuele sfeer verbannen, zodat vandaag de dag op evidente en soms dramatische wijze blijkt dat de mens en de wereld God nodig hebben, de ware God, zonder wie zij zonder hoop blijven, zei de paus.
Benedictus: De wetenschap draagt zonder twijfel veel bij aan het goed van de mensheid, maar ze kan haar niet verlossen. De mens wordt verlost door de liefde, die het persoonlijk en sociale leven goed en mooi maakt. Daardoor is de grootse hoop, die compleet en definitief is, gegarandeerd door God, de God die liefde is, die in Jezus ons heeft bezocht en ons het leven heeft gegeven en in Hem zal terugkeren aan het eind der tijden."

aangeleverd door Toon van Dongen

Celstraffen voor dodelijk religieus geweld in Sulawesi

JAKARTA(kathnieuws) - Zes Indonesische militante moslims hebben celstraffen tot negentien jaar opgelegd gekregen wegens aanvallen op christenen op het eiland Sulawesi.
De mannen werden onder meer schuldig bevonden aan moord op een dominee, de onthoofding van drie christelijke schoolmeisjes en een bomaanslag op een markt waarbij 22 mensen omkwamen. De aanvallen hadden plaats in de regio Poso in centraal‑Sulawesi tussen 1999 en 2001.

aangeleverd door Toon van Dongen